Президентът на Венецуела Николас Мадуро нарече правителството на Доналд Тръмп "банда екстремисти" и обвини САЩ за кризата на страната му. В интервю за БиБиСи (BBC), Мадуро каза, че няма да допусне хуманитарна помощ във Венецуела, тъй като това е начинът САЩ да оправдае намеса в страната му.

"Те подстрекават към война, за да превземат Венецуела", каза Мадуро.

САЩ и повечето западни правителства признаха лидера на опозицията Хуан Гуаидо за временен президент, отбелязва британската медия. В това време Мадуро е под нарастващ вътрешен и международен натиск да свика предсрочни президентски избори в условията на влошаваща се икономическа ситуация и на фона на обвинения за широко разпространена корупция и нарушения на правата на човека, изтъква БиБиСи.

"Това е политическа война, на империята на Съединените щати, на интересите на крайно десните, които днес управляват, на Ку Клукс Клан, който управлява Белия дом, да превземат Венецуела", коментира пред британската медия от столицата Каракас президентът. На въпроса в отговор на думите за Ку Клукс Клан дали вярва, че Тръмп е поддръжник на "бялото превъзходство", Мадуро каза: "Той е такъв, публично и открито ... Те ни мразят, омаловажават ни, защото вярват само в техните собствени интереси и в интересите на Съединените щати."

Президентът отхвърли възможността за предоставяне на чуждестранна хуманитарна помощ в страната, ход, който предприема опозицията. Той смята, че Венецуела е "способна да задоволи всички нужди на своя народ" и не трябва да "се моли на никого".

БиБиСи обаче отбелязва, че от години венецуелците се сблъскват със сериозен недостиг на основни продукти като лекарства и храна. Миналата година нивото на инфлацията се удвояваше средно на всеки 19 дни. Три милиона души, или 10% от населението, напусна страната, откакто икономиката започна да се влошава през 2014 г., по данни на ООН. Лидерът на опозицията Гуаидо твърди, че повече от 300 000 венецуелци са в "риск да умрат".

Мадуро обвини американските санкции за икономическите неволи на Венецуела и заяви, че САЩ възнамеряват да "причинят хуманитарна криза, за да оправдаят военна намеса".

"Това е част от тази шарада (играта). Ето защо с цялото си достойнство им казваме, че не искаме трохите им, тяхната токсична храна, останките от храната им", каза Мадуро.

Президентът, който все още има подкрепата на Турция, Русия и Китай и, което е от водещо значение, на венецуелската армия, заяви, че не вижда необходимостта от предсрочни президентски избори.

"Каква е логиката, аргументацията, да се повторят изборите?", попита той. Мадуро каза също така, че само "около 10" правителства подкрепят Гуаидо (всъщност повече от 30 са обявили подкрепата си за лидера на опозицията, вметва БиБиСи) - и че се опитват да "наложат правителство, което никой не е избрал".

"Екстремистите от Белия дом са се заели да извършат преврат във Венецуела", заключи Николас Мадуро.

На снимката: На 11 февруари Николас Мадуро събра регионални представили и държа реч за перспективите пред развитието на туризма в страната