Президентът на Венецуела Николас Мадуро даде старт на най-големите в историята на страната гражданско-военни учения под наименованието "Две столетия Ангостура 2019". В тях участват, както въоръжени сили, така и части от републиканското народно опълчение, предава РИА Новости, цитирано от "Фокус".

Преди началото на маневрите държавният глава посети близкия до столицата крайбержен щат Миранда, където се запозна с модели на военна техника, в това число и ракетни установки руско производство, които са на въоръжение във венецуелската армия.

Ученията се провеждат от 10 до 15 февруари. Те, по думите на Мадуро, трябва да се превърнат в "най-големите и най-мащабни от всички, които страната е организирала в своята 200-годишна история".

На Венецуела й предстои да отчете опита на предишни операции и да прецени какви сценарии съществуват за възможни военни заплахи. Ученията се посвещават на 200 години от Ангостурския конгрес, който е свикан на 15 февруари 1819 година по идея на Симон Боливар в град Ангостура, тогава столица на освободената от испанско владичество провинция Венецуела. Конгресът отново обявява независимостта й (до него момент тя е обявявана на два пъти - в 1811 и 1813 г. - бел. РИА Новости) и определя Боливар за временен президент и главнокомандващ републиканската армия.

Когато на 10 януари встъпи отново в длъжност Мадуро подчерта, че възнамерява през втория си президентски мандат (2019-2025) да акцентира върху укрепване на военната сила на страната.

Цялата тази ситуация се случва в момент, когато Венецуела е пред прага награжданска война.

Освен президента Мадуро претенции за начело на държавата има и шефът на парламента Хуан Гуаидо, който се провъзгласи за президент.

Светът се раздели за подкрепата си към двамата лидери, а американският президент Доналд Тръмп не изключи военна намеса във Венецуела. От ЕС настояват за нови избори в страната.