Правителството на САЩ е струпало хранителни припаси в складове по границата на Колумбия с Венецуела и търси начини как да прати помощта във Венецуела, за да помогне да бъдат облекчени страданията там. Това заяви на вчерашната международна конференция във Вашингтон за Венецуела специалният пратеник на президента Тръмп Елиът Ейбрамс, цитиран от Ройтерс и БТА.

На конференцията за оказване на международна хуманитарна помощ във Вашингтон, която беше организирана от венецуелската опозиция, Ейбрамс отхвърли настояванията на президента Николас Мадуро, че страната му не преживява хуманитарна криза, и заяви, че всякакво уреждане на кризата във Венецуела трябва да започне с "окончателното оттегляне (от властта) на режима на Мадуро".

В Туитър бившият губернатор на венецуелския щат Амасонас Либорио Гуаруля написа вчера, че във Венецуела е започнала да влиза чуждестранна хуманитарна помощ и че за да влезе, помагали представители на коренното население на Венецуела, предаде ТАСС.

"Хуманитарната помощ започва да влиза през Амасонас по реките Гуайния, Атабапо и Ориноко, с лодки под охраната на венецуелски индианци от Колумбия в населените места влизат продоволствия", пише Гуаруля, а към публикацията му са прибавени снимки.

Регионът граничи с Колумбия и Бразилия. По думите на бившия губернатор в събирането на помощите са участвали неправителствени и индиански организации, както и правителството на Колумбия.

Опозиционният лидер Хуан Гуаидо обяви във вторник, че американската хуманитарна помощ ще влезе във Венецуела на 23 февруари въпреки отказа на Николас Мадуро да разреши приемането й. Около 50 страни вече признаха или подкрепят Хуан Гуаидо в качеството му на временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела.

Мадуро, който отрича във Венецуела да има глад, смята, че хуманитарната помощ е първият етап от военна интервенция на САЩ.

Преговарят ли тайно САЩ с Мадуро

Междувременно Николас Мадуро покани Елиът Ейбрамс във Венецуела. Той направи това в интервю от вчера за Асошиейтед прес.

Макар и да разкритикува конфронтационната позиция на президента на САЩ Доналд Тръмп към социалистическото му правителство, Мадуро заяви, че се надява да се срещне с Тръмп, за да уредят безизходицата след признаването от Вашингтон на опонента му Хуан Гуаидо за законен лидер на Венецуела. Неназован високопоставен представител от американското правителство каза, че властите в САЩ са готови да се срещнат с "бивши официални лица от Венецуела, включително самия Мадуро, за да обсъдят планове за тяхното оттегляне".

Освен това Мадуро заяви, че венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса е имал конфиденциални срещи с Ейбрамс в Ню Йорк. Втората от тях по думите му се състояла четири дни след като Ейбрамс каза, че времето за диалог с правителството на Мадуро отдавна е отминало.

Двама неназовани венецуелски представители заявиха, че срещите се състояли по искане на САЩ. Първата била на 26 януари и по думите им преминала във враждебна обстановка - американският пратеник заплашил във Венецуела да бъдат разположени войски и на венецуелското правителство да бъдат наложени наказания за това, че е в съюз с Куба, Русия и Хизбула. Втората се състояла на 11 февруари, но обстановката не била толкова напрегната. На втората среща Ейбрамс настоял, че тежките санкции на САЩ така или иначе ще принудят Мадуро да си тръгне, дори и военните да останат с него.

Специалният пратеник на Вашингтон не дал никакви признаци, че САЩ са готови да смекчат исканията си. Независимо от това венецуелците възприели срещите като признак, че има пространство за обсъждания с американците въпреки твърдата публична риторика на Вашингтон.

Мадуро добави, че няма да се откаже от властта, и определи стоящата на границата с Колумбия хуманитарна помощ от САЩ като просто "трохи" на фона на замразените от американското правителство активи на Венецуела за милиарди долари.

Военната намеса е много лош вариант, според Русия

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви снощи пред репортери, че Москва "е силно обезпокоена, че някои горещи глави може да обмислят военни действия срещу Венецуела", предаде Асошиейтед прес.

В изказването си Небензя определи подобен вариант като "много лош развой на събитията".

Той добави, че дори тези латиноамерикански страни, които подкрепят венецуелската опозиция, "са категорично против всякакви военни действия и интервенция във Венецуела".

Небензя заяви, че хуманитарната помощ за страдащите венецуелци, която се транспортира към границите на Венецуела, се използва "като средство в политическата игра". Той добави, че това е провокация, която може "да доведе до нещо много по-лошо".

Небензя каза, че социалистическото правителство на президента Николас Мадуро винаги може да се обърне за хуманитарна помощ към ООН.

Примерът на Холандия

Холандия ще създаде център за хуманитарна помощ за Венецуела на остров Кюрасао, предаде Франс прес. Холандските власти ще работят по този проект заедно с венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуаидо и Съединените щати, обяви холандският министър на външните работи Стеф Блок.

"Подробностите ще бъдат уточнени", написа външният министър в писмо, изпратено вчера до холандски парламент.

На снимката: Масови антиправителствени протести