ЕС предупреди за опасностите от военна ескалация във Венецуела и подчерта, че ще продължи участието си в международни инициативи в опит да се намери мирно решение на кризата в тази страна.

"Категорично изключваме всякаква подкрепа или приемане от ЕС на военна ескалация във Венецуела", заяви шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини на пресконференция след срещата на външните министри на ЕС в Брюксел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Испанският външен министър Жозеп Борел изрази безпокойство от сведенията за разполагане на военни сили на САЩ при границата между Колумбия и Венецуела.

"Тези информации трябва да бъдат потвърдени. Ние обаче трябва с всички средства да избегнем военна ескалация във Венецуела", каза той.

Стотици хиляди венецуелци излязоха по улиците в подкрепа на Хуан Гуаидо

Снимка: AP/БТА

Като съпредседатели на международната контактна група за Венецуела, ЕС и Уругвай ще изпратят експертна мисия тази седмица в Каракас "за оценка на нужната подкрепа за започване на демократичен и мирен преход" и по-конкретно организиране на свободни президентски избори, уточни Могерини.

"ЕС изразява съжаление за решението на властите на Венецуела да върнат обратно вчера петима консервативни европейски депутати, но не се очаква мисията ЕС-Уругвай да срещне трудности", увери тя.

"Изход от политическата криза във Венецуела могат да бъдат само президентски избори. Според нас този демократичен изход е поверен на (председателя на венецуелския президент и самообявил се за и.д. президент) Хуан Гуаидо, защото днес той има легитимността да организира тези избори", заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

"Не може и дума да става президентът Николас Мадуро да бави топката и в крайна сметка да бъде победител. Затова е важно да поддържаме натиска върху режима", заяви германският външен министър Хайко Маас, намеквайки за възможността от налагане на нови санкции.

За нови санкции обаче е нужно единодушното съгласие на всички страни от ЕС, а някои от тях са против затягане на санкциите, казаха дипломатически източници.

Междувременно венецуелските власти планират на 22 и 23 февруари да организират концерт в подкрепа на мира на границата с Колумбия, предаде ТАСС.

"На 22 и 23 февруари на международния мост "Симон Боливар" (на границата между Венецуела и Колумбия) ще се състои антивоенен концерт в подкрепа на мира", заяви министърът на комуникациите и информацията на Венецуела Хорхе Родригес по държавната телевизия. Той добави, че правителството в Каракас ще достави 20 000 кутии с храна за венецуелските граждани, живеещи в колумбийския град Кукута.

По-рано британският милиардер Ричард Брансън заяви, че ще организира благотворителен концерт в Кукута, където има център за разпределяне на хуманитарна помощ за венецуелските граждани. Очаква се той да се състои на 22 февруари.

Хуан Гуаидо заяви, че чуждестранната хуманитарна помощ ще пристигне във Венецуела на 23 февруари. Той добави, че властите ще се опитат да попречат на доставянето й, но подчерта, че опозицията ще може да разпредели лекарствата сред гражданите с помощта на доброволци.

Поддръжнички на Мадуро

Снимка: AP/БТА

Венецуелският президент Николас Мадуро нарече инициативата за предаването на хуманитарна помощ на населението "слабо и евтино шоу на олигархията" и призова съгражданите си да се откажат от нея. Въпреки позицията на Каракас обаче, на 8 февруари в Кукута беше открит център за разпределяне на хуманитарна помощ за венецуелските граждани.