Продължават изявленията на държави по света, признаващи за временен президент на Венецуела Хуан Гуаидо. Полша признава лидера на опозицията във Венецуела за и.д. президент, обяви днес на брифинг първият полски дипломат Яцек Чапутович след среща на външните министри от ЕС с представители на Арабската лига.

"Признаваме Хуан Гуаидо за временен президент", каза Чапутович и допълни, че Полша се е присъединила към групата държави с аналогична позиция, за която скоро ще бъде съобщено, макар че не е могло да се стигне до консенсус в ЕС.

Властите в Естония също признават Гуаидо за временен държавен глава на южноамериканската държава, обяви външният министър Свен Миксер.

"Народът на Венецуела има неотменно право по свободен и демократичен път да избере ръководители на държавата си и да взима решения за бъдещето си. Произведените през май миналата година избори за президент на Венецуела не бяха свободни и справедливи, не отговаряха на международните стандарти. Резултатите от тези избори не заслужават доверие, вторият мандат на Николас Мадуро като президент е незаконен. Венецуела изпадна в дълбока криза, от която страда най-вече народът на Венецуела", цитира местната информационна агенция Би Ен Ес думите на Миксер.

"Очакваме временният президент Гуаидо да произведе нови свободни и справедливи президентски избори и така да открие пътя към мирен изход от сегашната криза", посочи първият дипломат на Естония.

Малтийският външен министър Кармело Абела каза днес, че ЕС обмисля налагането на допълнителни санкции на правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, но не е обсъждал петролно ембарго", предаде Ройтерс.

 

"Намерението ни е за повече санкции срещу определени физически лица, а не срещу сектори, които може да се отразят на населението", каза министър Абела след среща с колегите си от ЕС в Брюксел.

От ноември 2017 г. ЕС наложи ембарго върху износа на оръжие и военно оборудване за използване при вътрешни репресии, ембарго за пътуване и замразяване на активи на 18 лица, обвинени в нарушаване на човешки права и подкопаване на демокрацията.

Според експерти символичните санкции на ЕС нямат никакво отражение върху политиката на Мадуро и единствено петролни и финансови санкции са пътят към предизвикване на промени. Петролът и свързаните с него продукти са три четвърти от износа на Вeнецуела за ЕС.

Правителството на САЩ наложи широки санкции на държавната венецуелска петролна компания ПВДСА (PDVSA).

Във Венецуела продължава напрегнатата безизходица между левия президент Николас Мадуро, който се опитва да се задържи на власт, и опозиционният лидер Хуан Гуайдо, подкрепен от големите западни държави.

Подкрепа за Мадуро изразиха Боливия, Китай, Куба, Иран, Русия, Сирия, Турция.

Гуаидо е подкрепен от Албания, Аржентина, Австралия, Австрия, Беларус, Бразилия, Великобритания, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Дания, Еквадор, Естония, Финландия, Франция, Германия, Грузия, Гватемала, Хаити, Хондурас, Израел, Косово, Латвия, Литва, Люксембург, Панама, Парагвай, Полша, Португалия, Испания, Швеция, САЩ, Украйна, според данни на ДПА.

Според данни на ТАСС пък 19 страни от ЕС са признали Гуаидо за временен президент на Венецуела, а именно Дания, Испания, Португалия, Германия, Великобритания, Холандия, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Швеция, Франция, Люксембург, Хърватия, Унгария, Австрия, Финландия, Белгия.