Путин пусна цяла Русия във ваканция за седмица заради коронавируса. Работните заплати ще се запазят в същия размер, съобщават световните агенции. Заради пандемията той отложи гласуването на важни конституционни промени, от които зависи дали ще може да се кандидатира отново за президентския пост на следващите избори (виж мерките, обобщени от ТАСС, по-долу). 

"Виждаме колко рязко се развива ситуацията с епидемията от коронавируса в света. Броят на случаите продължава да се увеличава в много държави. Цялата световна икономика е подложена на атака. Сега е от особено значение да се предотврати заплахата от бързо разпространяване на болестта. Поради това обявявам следващата седмица за неработна, като се запазват работните заплати”, каза Путин.

Така уикендът за руснаците ще продължи от събота, 28 март, до неделя, 5 април.

Структурите за поддържане на живота, по-специално „медицински институции, аптеки, магазини, институциите, предоставящи банкови финансови услуги, транспорт, както и властите на всички нива ще продължат да работят.

Руският президент предложи изчисляването на болничните на сума, не по-малка от минималната работна заплата.

Путин предложи да се увеличат обезщетенията за безработица от 8 на 12 хиляди рубли.

Ваканцията важи и по отношение на потребителските и ипотечните заеми, които ще са без наказателни санкции.

Путин подчерта необходимостта от запазване на стабилното функциониране на малките и средни предприятия, да са запазят работещите работата си.

По-рано президентът посети болница в Москва

Снимка: БТА/АР

Според Путин изнасяните в чужбина дивиденти трябва да бъдат обложени с данък от 15%.

Руският президент обяви отлагане на гласуването за промените в конституцията заради коронавируса в същото телевизионно обръщение. Гласуването беше насрочено за 22 април.

През 2024 г. изтича неговият четвърти президентски мандат, но след приемането на поправките досегашните мандати се нулират и той може да се кандидатира за още два.

Конституционната поправка, предвиждаща нулирането, беше предложена от Валентина Терешкова, а одобряването на промените би дало възможност на Путин да се кандидатира отново за президентския пост.

Снимка: БТА/АР

В телевизионно обръщение към нацията, Путин обяви по-строгите мерки срещу разпространението на COVID-19.

"Смятам, че гласуването трябва да се отложи за по-късна дата. Ще преценим как ще се развива ситуацията и в регионите, и в страната като цяло, и само опирайки се на професионално мнение, на препоръките на лекарите, на специалистите, ще вземем решение за нов ден за гласуване", заяви той. 

Случаите в Русия са 458.

Мерките на Путин заради COVID-19

 • Да се отложи датата на гласуване на измененията в Конституцията;

 • Да се обяви следващата седмица за неработна, но платена;
 • Автоматично подновяване на всички социални помощи и привилегии на гражданите за следващите шест месеца;
 • Още през април да се осигурят еднократните плащания по повод 75-годишнината от Победата над фашизма за ветерани и служещите в тила; 
 • Да се плащат на семействата с право на маткапитал* по 5 хиляди рубли на месец;
 • Да се заплащат болнични в размер на минималната работна заплата на месец;
 • Да се увеличат обезщетенията за безработица до 12 хиляди рубли;
 • Да се установи ваканция за плащанията по потребителски и ипотечни кредити за граждани, чиито доходи са намалели с повече от 30%;
 • Да се даде на малки и средни предприятия отсрочка на плащанията по всички данъци с изключение на ДДС;
 • Да се въведе 6-месечен мораториум върху подаване на заявления за несъстоятелност за компании, работещи в сектори, страдащи от икономическата ситуация;
 • наполовина да се намалят застрахователните премии за редица компании с цел увеличаване на заплатите,
 • Да се установи данък върху дивиденти в офшорни компании в размер на 15%;
 • Средствата от данък дивидент от офшорни компании да се се насочат към подпомагане на семейства с деца и на безработни;
 • Да се въведе 13% данък върху инвестициите на гражданите в ценни книжа (това ще засегне 1% от руснаците);

*Майчинският (семеен) капитал е мярка за държавна подкрепа за руските семейства, в които е родено или осиновено второ дете (както и трето, четвърто и всяко следващо дете, ако преди това такова право не е възникнало или не е било формализирано). Семействата с първо дете, родено на 1 януари 2020 г., също имат право на семеен капитал. За семейства, в които се е появило второ дете от 2020 г., майчиният капитал се увеличава допълнително със 150 хиляди рубли. Програмата за капиталов майчинство продължава до края на 2026г.