Петнайсети военнотранспортен самолет от Русия достави диагностично оборудване и материали за борба с коронавируса в италианската военновъздушна база Пратика ди Маре, на 30 км югозападно от Рим, предаде ТАСС.

В момента руски военни съвместно с италиански колеги подготвят техниката за извозване до Бергамо, където ще работят специалистите от Русия.

Руската военна авиация и Въздушно-космическите сили на Русия доставят в Италия екипи вирусолози и медицинско оборудване след като руският президент Владимир Путин разговаря в събота с италианския премиер Джузепе Конте и потвърди, че Москва е готова да предостави на Рим необходимата помощ - по-специално предпазни консумативи, мобилни комплекси за дезинфекция на площи и превозни средства, медицинско и друго оборудване, също и лекарски екипи за практическо съдействие на италианските медици в най-пострадалите райони, напомня ТАСС.

В понеделник военното ведомство в Москва съобщи, че в Италия са прехвърлени близо 100 руски военни медици и експерти-епидемиолози от министерството, както и 8 екипа от лекари и обгрижващ персонал.

Вижте снимки >>

Тази помощ е жест на добра воля, който Москва нарече "От Русия с любов". Запитан дали Русия очаква Италия да върне жеста, като се опита да накара ЕС да вдигне наложените на Москва санкции заради Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви идеята като абсурдна. "Не говорим за никакви условия или сметки, или надежди в конкретния случай", каза той.

Руски военни самолети доставят помощ на Италия

Снимка: АР/БТА

"Самата идея (за отмяна на взаимните санкции), разбира се, заслужава внимание. Сега, когато се сблъскваме с толкова напрегнат момент от гледна точка на международната икономическа конюнктура, от гледна точка на конюнктурата, свързана с цените на енергоносителите, с толкова провокационен фактор като коронавируса, разбира се, подобни ограничения само влошават ситуацията", посочи говорителят на Кремъл.

Той подчерта, че "тук всичко зависи от известни столици". "Не ми е известно подобни едностранни стъпки да се подготвят и ми е известно, че това се смята за целесъобразно", отговори говорителят на Кремъл на въпроса, дали Москва може първа да отмени контрасанкциите.

Руски военни товарят оборудването на Италия

Снимка: АР/БТА

Кои са военните лекари и защо именно те са там

В руската армия има войски за радиационна, химическа и биологическа защита (РХБЗ). Тази структура е създадена за ликвидация на последствията от употреба както на оръжия за масово унищожение, така и за лечение при епидемии и вируси, които могат да поразят руските войски на фронта.

"В Италия изпращат хора, които преди няколко години са се борили с епидемията от ебола в Африка. Това са хора с опит в работата в кризисни и стресови ситуации", каза пред Russia Beyond бившият военен анализатор на в. "Известия" Дмитрий Сафонов.

Според него специалистите носят със себе си най-новото медицинско оборудване, демонстрирано на военните салони "Армия 2018" и "Армия 2019" в Подмосковието.

"Освен Русия, структури, подобни на РХБЗ, имат само САЩ и Великобритания. Американците и британците в момента се занимават с лечението на болните в своите региони. А, тъй като в Русия ситуацията с коронавируса не е толкова критична, както в Европа и САЩ, можем да помогнем на нашите приятели зад граница", добави анализаторът.

Руски военни транспортират оборудването за Италия до летището край Москва

Снимка: АР/БТА

Да разшифроват "европейския" геном на коронавируса

Освен да помогне на болните, Русия иска да получи "европейския" геном на коронавируса, за да се подготви за разпространението на епидемията на своята територия.

"Вече имаме китайския геном на коронавируса и лекарите работят над създаването на ваксина за лечението му. Щом медиците получат пълната картина от "западния" фронт, ще успеят в пъти по-бързо да направят антидот за него", обобщава Сафонов.

Последни данни за Ковид-19 в Русия

Путин в защитен костюм в болницата за пациенти с коронавирус в Комунарка, извън Москва

Снимка: АР/БТА

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия нарасна през последното денонощие със 163 души и болните в момента са 658. Случаи са регистрирани в 55 от общо 85 региона на федерацията. Оздравелите към днешна дата са 29, заяви руският вицепремиер Татяна Голикова, цитирана от ТАСС.

"Под наблюдение в рамките на самоизолация" са поставени 112 000 жители на Русия, съобщи тя на заседание на ръководството на националния координационен съвет по борбата с инфекцията.