Първи смъртен случай от коронавируса е регистриран в Русия, съобщава ТАСС. Това е възрастна жена на 79 години с придружаващи хронични заболявания, която е починала в болница в Москва, съобщи оперативният щаб за мониторинг на ситуацията в руската столица.

Починалата жена е била хоспитализирана на 13 март в болница.

Премиерът Михаил Мишустин заяви, че няма никакви причини за "паника". Той подчерта, че страната има значителен опит в борбата с епидемиите и ще може да се справи със заплахата.

Вижте снимки >>

Русия трябва да има "готовност за всякакво развитие на събитията" с новия коронавирус, заяви днес президентът Владимир Путин в анексирания от страната полуостров Крим след като временният губернатор на Севастопол Михаил Развожаев му докладва, че 77 вероятни носители на вируса от града в момента са под карантина в жилищата си и още 8 - в инфекциозна болница. "Засега няма нито един потвърден (заразен), но проверяваме за всеки случай", каза той. "Трябва да сме готови за всякакво развитие на събитията, така че действате съвсем правилно", отговори Путин.

В Русия до момента са регистрирани 147 заразени с новия вирус, по-малко от много други европейски страни. Но цифрата рязко се повиши през последните дни. Броят на заразените в Москва нарасна до 86, като всички 30 нови случая са посетили европейски страни през последните две седмици. Според центъра за управление на епидемията в Москва заразените са пристигнали с полети от Франция, Италия, Германия и Испания между 7 и 13 март.

За да информира населението за ситуацията, правителството създаде сайта стопкоронавирус.рф, отбелязва ТАСС.

Властите в руската столица наредиха на всички пътници, идващи от страни в риск, да се подлагат на доброволна карантина за 14 дни. Освен това Русия затвори до 1 май границите си за чужди граждани, с изключение на постоянно пребиваващите в страната. Руските власти обявиха също затварянето на училищата от 23 март до 12 април и организиране на дистанционно обучение.

На фона на относително ниския брой инфекции, президентът Владимир Путин вчера, че "ситуацията като цяло е под контрол". Той увери, че властите не крият действителната информация за разпространението на вируса в Русия, че информацията, която министерството на здравеопазването дава, е "обективна и оперативна - такава, с каквато самите институции разполагат". Не трябва да се вярва на "всякакви фалшиви новини" по този въпрос. "Някой прави това безсъзнателно, а друг - съзнателно, с цел да всее недоверие към онова, което властта прави на регионално, на федерално ниво, на общинско, за да предизвика паника", посочи президентът на Русия.

Пандемията засегна 172 страни

Над 218 900 са заразените с новия коронавирус по света. 8925 от тях са починали. Пандемията вече засяга 172 страни, като се изключи Китай (без Хонконг и Макао), предаде Ройтерс.

Най-засегнатата от вируса страна е Китай с 3245 починали и 80 907 заразени. Следва Италия с 2978 починали и 35 713 заразени. На трето място е Иран с 1135 починали и 17 361 заразени. Следва Испания с 638 починали и 14 769 заразени.

Какво пишат руските медии за Covid-19

Руските здравни власти са добре подготвени, за да предотвратят евентуално разпространение на коронавирусната инфекция, заяви вчера представителката на СЗО в Русия Мелита Вуйнович, пише "Известия".

Вуйнович похвалила по-специално професионално организираната дейност в Москва, насочена към социално дистанциране (social distance) на гражданското население с цел да се намали рискът от заболяване в местата с масово струпване на хора.

Болестта може да започне не само като простудно заболяване, но примерно с мускулна болка или пък да изглежда като чревно разстройство, пише "Московский комсомолец". Здравното министерство на Русия оповести в методически указания за лекарите нови данни за симптомите, предизвиквани от коронавируса според препоръки на експерти от СЗО и от центровете за контрол на заболяването в Китай, Европа и САЩ, информира изданието.

Тези първоначални симптоми може дори да не бъдат придружени с покачване на температурата, подчертава ведомството. Повечето пациенти с потвърдена диагноза обаче развиват картина на остра респираторна вирусна инфекция с висока температура, кашлица - най-вече суха, задух, мускулни болки, умора и др., се напомня в брошурата.

Руските здравни власти приканват болните да пият много течности - 2,5, дори 3,5 литра в денонощие и повече, ако няма противопоказания. При дискомфорт в стомашно-чревния тракт - да вземат ентеросорбенти, а при висока температура например парацетамол.

Евентуалната социална истерия може да бъде по-опасна от самия коронавирус, предупреждават руските специалисти.

Хиляди туристи от Русия са блокирани в чужбина заради мерките за борба с новото заболяване - "едни са принуждавани да напускат хотелите, други не ги вземат на борда, на трети направо са им анулирани обратните полети", отбелязва "Комерсант".

Руските власти се опитват да подпомагат тези хора, в ресорните ведомства действат денонощни координационни щабове. Но броят на страните, които си затварят границите и спират въздушния трафик, нараства с всеки ден, изтъква изданието.

След като Москва затвори границите, в Русия ще останат блокирани мнозина нелегални гастарбайтери, пише "Независимая газета".

Всекидневникът припомня указания на президента Путин за по-строг контрол върху мигрантите и описва инициативи, подготвяни от различни ведомства. Вътрешното министерство предлага да депортира мигрантите с вирусни инфекции, споменавайки Ковид-19 и още 15 опасни заболявания. Роспотребнадзор настоява да се разработи информационна система за медицински контрол върху пристигащите в страната.

Мигрантите наистина често са носители на заразни болести като туберкулоза. Мнозина обаче не желаят да се лекуват, избягват прегледи - за целта "просто купуват медицински справки" или пращат на свое място някой друг с подобна външност, обяснява експертът Галина Рогозина.

Предстоящи поправки в Трудовия кодекс на Русия ще осигурят възможност за нов работен режим - непълна дистанционна заетост, който ще даде възможност за официална трудова дейност на фона на пандемията, посочва "Известия".

Руското просветно министерство препоръча на училищата да обявят от 23 март триседмична ваканция или да минат на дистанционно обучение. Ще бъдат изместени датите за матури и ученически олимпиади, информира "Росийская газета".

Вече две седмици хората изкупуват дълготрайните храни от магазините в Русия по-бързо, отколкото веригите смогват да ги зареждат. Експертите обаче са убедени, че няма никакви обективни причини за видимо покачване на цените на дребно, камо ли за стоков дефицит, твърди московският официоз в друг материал.

Днес се очаква Държавната дума да гласува законопроекти, предвиждащи доста по-строги наказания за продажба на подправени лекарства и медицински изделия в интернет, четем в още една статия от "Росийская газета".

Московската патриаршия ще се подчини на италианските власти, решили да затворят всички обществени места в страната, включително православните църкви, и да спрат масовите прояви. Руската православна църква обаче няма намерение да затваря храмове в Русия или "принудително да намалява" броя на вярващите, които ще посетят великденските богослужения, пише "Труд".

Това заяви вчера началникът на отдела за външни църковни връзки в Московската патриаршия митрополит Иларион. По думите му "и по време на Великите пости, и за Великден ще има реални богослужения с реални енориаши", уточнява всекидневникът.

Преди две седмици руският "скандално известен протойерей Димитрий Смирнов" коментирал възможността да бъдат затворени православните църкви в Италия и напомнил на вярващите, че имат право да не се подчиняват на светските власти. Ако тяхно нареждане "противоречи на вярата ни, сме длъжни да го пренебрегнем", заявил свещеникът.

Според него при карантина вярващите биха могли да последват примера на първите християни и да се срещат за богослужения тайно, нощем.

ИЗБРАНО