Откакто епидемията, причинена от новия коронавирус, се превърна в пандемия, няколко страни обявиха, че започват да освобождават затворници. Последна към момента това направи Франция. Пионер обаче стана сериозно пострадалия от заразата Иран, където управляващите освободиха десетки хиляди затворници.

И сякаш решението за освобождаване на затворници в дадена страна идва с влошаването на положението в нея - все повече вирусоносители и все повече починали от COVID-19.

Ето няколко примера, които подбрахме от съобщения на световните агенции.

Франция: свобода, но не за сериозно провинилите се

До 6000 френски затворници може да бъдат освободени предсрочно, за да се ограничат здравните рискове в пренаселените затвори по време на кризата с коронавируса, съобщи на 25 март министърът на правосъдието Никол Белубе, цитирана от ДПА и БТА.

Официални данни за януари показаха, че над половината от общо 70 818 затворници във Франция излежават присъди в претъпкани места за лишаване от свобода, които работят с 20 на сто или повече над капацитета си.

Белубе каза, че затворници, на които остават по-малко от два месеца за изтърпяване на присъдите, ще бъдат освободени и поставени под домашен арест.

На тези, на които остават по-малко от 6 месеца, остатъкът ще се трансформира в обществено полезен труд. Лишени от свобода с особено добро поведение по време на епидемията също могат да получат намаляване на присъдата с два месеца.

По наши оценки между 5000 и 6000 души могат да се възползват от тази мярка, каза министърът.

За осъдените за престъпления, свързани с тероризъм, с домашно насилие или за тежки престъпления, няма да има предсрочно освобождаване.

Германия: пускат, за да освободят място за болни лишени от свобода

Правосъдният министър на германската федерална провинция Северен Рейн - Вестфалия Петер Бизенбах е разпоредил да бъдат освободени около 1000 затворници, за да бъде понижен рискът от разпространение на коронавируса. Това съобщи на 25 март изданието "Фокус", цитирано от ТАСС.

Разпореждането на правосъдния министър е разпратено до началниците на 36-те затвора на територията на провинцията. В него се говори за необходимост да бъдат освободени тези от затворниците, които излежават присъди до 18 месеца. Преди всичко става дума за изтърпяващи наказание за неплащане на глоби. Разпореждането не се отнася за излежаващи присъди за сексуални престъпления, както и за такива, които могат да се окажат на улицата, тъй като нямат постоянен адрес.

Според Бизенбах тази стъпка ще помогне "да бъде намален рискът от разпространение на вируса", защото така ще бъде освободено допълнително пространство, което може да бъде използвано за изолация на затворници в случай на заразяване. "Това обаче не се отнася за криминалните престъпници", заяви той.

Досега е известно само за един случай на заразен затворник в Германия. Той е изолиран от съкилийниците си.

Великобритания: възрастни хора излизат под домашен арест

Британското правителство обяви, че възнамерява да намали натиска върху местата за лишаване от свобода, като увеличи броя затворници, които ще бъдат пуснати под домашен арест. Благотворителна организация, подкрепяща затворниците във Великобритания, настоява лишени от свобода, които са по-възрастни и немощни, да бъдат освободени незабавно. Става дума за над 1700 души, главно мъже, на възраст над 70 години, някои от които са дори на 80 или по-стари, а има и над 90-годишни.

Освобождаването на тези "напълно безобидни" затворници безспорно ще спаси не само техния живот, но и този на надзиратели и друг персонал, особено в затвори, където има цели крила със затворници в напреднала възраст. Според проф. Ричард Коукър от лондонския Институт за хигиена и тропическа медицина до 60 на сто от затворниците може да се заразят с коронавирус. Онези, които казват, че затворниците си получават заслуженото, трябва да имат предвид, че в живота, както и в затвора, има йерархия. Бедните и хората в неравностойно положение, които не са извършили престъпления, ще са следващите, които ще бъдат поразени от болестта, предупреди "Гардиън".

Да се върнем към Иран

Говорителят на съдебната власт в Ислямската република Голамхосейн Есмаили съобщи на 17 март, че Иран е освободил временно 85 000 затворници, включително и политически, като превантивна мярка в борбата с епидемията. Той не каза кога освободените ще трябва да се завърнат в затвора.

Иранските затвори са пренаселени и са огнища на болести. В началото на март властите вече освободиха временно 70 000 затворници. Според докладчика на ООН за човешките права в Иран Джаваид Рехман обаче тогава са били освободени само онези, които излежават присъди под 5 г., и настоя Техеран да пусне всички политически затворници. Най-известните политически затворници обаче остават зад решетките.

Има и друго решение: шев и кройка в затвора

Затворници в Сърбия помагат в производството на маски и защитно облекло след скок в търсенето, причинен от епидемията от новия коронавирус, съобщава агенция Ройтерс.

Производство на защитно облекло започна в четири затвора в Сърбия още преди новият коронавирус да се разпространи в страната, но през последните седмици производственият капацитет е увеличен трикратно до около 3000 бройки на ден.

В затвор в град Ниш около 120 осъдени кроят и шият стотици маски за лице. Те произвеждат и памучно работно облекло за медицински персонал.

"Затворниците нямаха търпение да покажат, че могат да бъдат полезни..., като начин да изкупят вината си за това, което ги е довело тук", каза Деян Царевич, ръководител на дирекцията за наказателни дела в министерството на правосъдието пред Ройтерс.

Макар че много затворници са пожелали да положат този доброволен труд, не се приемат всички, тъй като първо трябва да се научат да боравят с шевни машини, каза Царевич.

Маските са предназначени основно за персонала на дирекцията за затворите, но всички допълнителни бройки ще бъдат предадени на държавата за доставки на други места.

Как разсъждава губернаторът на огнището Калифорния

Губернаторът на най-пострадалия американски щат - Калифорния - Гавин Нюзъм изключи възможността да бъдат освободени тежко провинили се затворници в отговор на пандемията, но остави отворена вратата за друго облекчение, което според него трябва да бъде внимателно претеглено, за да се избегне влошаването на кризата, породена от многото бездомници.

Един затворник и петима служители в затворническа система в щата дадоха досега положителни проби за коронавируса, което увеличи натиска върху служителите на на институцията да започнат да освобождават някои от 123-те хиляди осъдени.

"Няма да използвам криза като извинение, за да създам друга криза", категоричен бе Нюсъм, цитиран от "Сан Диего Юниън Трибюн" на 23 март.

"Ако започнем да освобождаваме затворници, които не са подготвени за свободата, те могат да се окажат на улиците и тротоарите, в приюти за бездомни. Ако не подготвим хората да стъпят на крака, те могат да се окажат в спешните отделения", добави губернаторът, оставяйки вратичката: ако ги подготвим, може и да пуснем някои.