Руският президент Владимир Путин увери днес, че епидемиологичната ситуация в страната е под контрол, предаде Франс прес.

До момента в Русия са установени 114 случая на заразяване с новия коронавирус, няма смъртни случаи.

"Ситуацията като цяло е под контрол", каза руският президент.

Той заяви, че мерките, взети от февруари насам, като затварянето на границата с Китай, са предотвратили до момента "масово проникване и разпространение на болестта в Русия".

Руският президент препоръча на гражданите да не се запасяват с хранителни стоки, тъй като доставките по магазините са осигурени, предаде ТАСС.

Държавният глава говори при посещение в центъра за мониторинг на ситуацията с коронавируса, където бе придружен от премиера Михаил Мишустин. Путин се запозна със системата за проверка на наличните запаси от храни и на цените по магазините в отделните региони.

"Сега хората купуват много хранителни стоки. Всъщност няма никакви проблеми. Ситуацията с доставките у нас е много стабилна", посочи Мишустин.

"Най-важното е хората да разбират, че /ситуацията/ е сигурна, за да не харчат пари за храни, които после се налага да изхвърлят", каза в отговор Владимир Путин.

Установена е вече самоличността на близо 95 процента от гражданите на Русия, които са се върнали от страни огнища на новия вирус, съобщи на президента кметът на Москва Сергей Собянин, който информира Путин за контрола върху тази група лица.

Руският вицепремиер Татяна Голикова, която отговаря за здравето, отхвърли притесненията за евентуална липса на аспиратори:"Готови сме да използваме около 40 000".

Русия съобщи днес, че поставя различни технологии в служба на борбата с новия коронавирус - от телевизионна медицина до наблюдение на супермаркетите и социалните мрежи с цел противодействие на фалшивите новини, предаде Франс прес.

Изявленията за това бяха направени от високопоставени представители на властите при посещение на президента Владимир Путин в нов информационен център за коронавируса в Москва, който разполага с ред технологични ресурси като камери за видеонаблюдение и достъп до информационни мрежи.

Освен че ще информира гражданите, центърът предстои да се бори с дезинформацията и слуховете за коронавируса в интернет, използвайки изкуствен интелект и невронни мрежи, специално пригодени за семантичен анализ, посочи вицепремиерът Дмитрий Черниченко.

При все че епидемията не е добила голям мащаб от медицинска гледна точка, не може да се каже същото що се отнася до психологията, отбеляза той в изявление, излъчено по телевизията.

Премиерът Михаил Мишустин междувременно съобщи, че правителството е сключило споразумение с най-голямата банка в Русия, Сбербанк, за разпространение на безплатно приложение, чрез което гражданите ще могат да се консултират с лекар от разстояние. По думите му тази система няма аналог в света.