Броят на жертвите на силните земетресения в Афганистан надхвърли 2000, заявиха днес талибанските власти, цитирани от Ройтерс.

В събота земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер, последвано от осем силни вторични труса, разтърси труднодостъпни райони на 30 километра северозападно от столицата на провинцията Херат.

По-рано тази сутрин говорител на Червения полумесец съобщи за 500 жертви, а снощи бе съобщено само за 16 загинали.

Молла Джанан Сайек, говорител на талибанското министерство за справяне с извънредните ситуации, заяви, че жертвите на практика са много повече. Ввследствие на земетресенията са загинали 2053 души и 9240 са били ранени. Освен това са нанесени щети или са напълно разрушени 1329 жилища.

Телата на над 200 загинали са докарани в различни болници, каза пред Ройтерс представител на здравните власти на Херат, като отбеляза, че по-голямата част от тях са жени и деца.

С падането на нощта в събота в село Сарболанд в област Зинда Ян репортер на АФП видя десетки разрушени домове близо до епицентъра на земетресенията, които разтърсваха района над пет часа. Мъжете ровеха купчини срутена зидария, докато жени и деца чакаха на открито, с изпотрошени домове, а лични вещи бяха разхвърляни от силния вятър.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че над 600 къщи са разрушени или частично повредени в най-малко 12 села в провинция Херат и около 4200 души са засегнати.

"При първото разклащане всички къщи се срутиха", каза 42-годишният Башир Ахмад. "Тези, които бяха вътре в къщите, бяха погребани. Има семейства, от които не сме чули новини", каза той.