Започват разговорите в парламента за ротацията между ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел. Те ще се включат към преговорите на лидерите на групите от мнозинството. Вчера партиите зад кабинета се разбраха за номинациите за Конституционния съд и се споразумяха да се подкрепят взаимно при гласуването.

"Действително разговорите по същество ще започнат днес, но те ще започнат с принципите, по които ще бъде осъществена ротацията". Това коментира на брифинг в парламента министър-председателят Николай Денков. Дискусията за това какъв ще бъде подходът предстои, добави Денков.

"Един е подходът, по който някой може да иска да се смени половината кабинет, съвсем друг е подходът, който аз смятам за правилен, а той е да се правят смени само там, където има сериозна необходимост, защото изпълнението на управленската програма изисква човекът да може да стартира от първия ден. Естествено, ако дойде нов човек, ще му трябва време за адаптиране", посочи премиерът.

По думите му дискусията за това какъв ще бъде подходът предстои и тя ще бъде първо между тях с Мария Габриел, добавя БТА.

Искам да благодаря специално на Бойко Борисов за това, че и той изрази публично тази теза - първо ние с нея да намерим консенсус как да се подходи, след което с този консенсус да отидем при ръководителите на партиите, от които очакваме подкрепа и да ги убедим, че това е най-правилният подход, добави Денков.

"В този подход, отсега казвам, че в следващите дни от мен за имена на министри няма да чуете нищо, защото този разговор трябва първо да се състои между нас с г-жа Габриел и когато имаме яснота, когато видим какви са възможностите за подкрепа на политическите сили, едва тогава ще обсъждаме имена. Имаме още два месеца и през тези два месеца държавата трябва да работи, министрите трябва да работят на макс. Ние не можем да си позволим два месеца да си говорим за ротация и да не работим сериозно по програмата", отбеляза Денков.

Снимка: БТА

Премиерът коментира, че е абсолютно несериозно грешка на чиновник да бъде основание за смяна на министър Тагарев. Коментарът е във връзка с неизпратената покана на заместник -председателя на Народното събрание за събитие за Богоявление, на което организатор е Министерството на отбраната. Неизпращането на тези покани, какъвто и дискомфорт да е създал, не може да бъде основание за смяна на министър, добави Денков.

"Министър Хинков свърши доста работа, по някои задачи има доста забавяне, но трябва да се види дали има обективни причини за това. Например изграждането на детска болница. Различните участници в процеса имаха различни представи за това как трябва да изглежда тази болница. Затова беше изключително важно да се намери обективна организация, която да може да направи преглед, да състави концепция, а ние да сме сигурни, че тя не е въпрос на някакво лобиране, а е въпрос на достатъчно сериозен анализ от каква нужда има точно тази болница", обясни още премиерът.

Снимка: БТА

Той коментира, че като цяло всеки един от министрите би могъл да продължи нататък и да остане в редовния кабинет.

На въпрос с чий мандат трябва да бъде следващото правителство, Денков посочи, че за него това е напълно технически въпрос. За мен е много важно максимално гладко и бързо да преминем към работата на следващия кабинет. Тези дискусии около ротацията отвличат вниманието и на министрите, посочи премиерът.

За неговата роля, дали ще е министър без портфейл, Денков посочи, че още не е решено - обсъждат се различни варианти.