Комисията по конституционни въпроси допусна до изслушване и тримата кандидати за конституционни съдии за двете места от парламентарната квота. Това стана след проверка на номинираните дали отговарят на условията.

Комисията насрочи изслушването на Десислава Атанасова, Борислав Белазелков и Цвета Рангелова за 18 януари, гласи съобщение на сайта на Народното събрание. Те ще бъдат препитвани от депутатите от парламентарната комисия по азбучен ред.

Вчера партиите зад кабинета се договориха за взаимна подкрепа на двамата си кандидати, а обещание да гласува за Атанасова и Белазелков дадоха и от ДПС. Така предварително изглежда обречена кандидатурата на "Възраждане", но и тя беше допусната до изслушването. Останалите от опозицията - ИТН и БСП, не  намериха смисъл да издигат номинации.

Няколко часа пък преди да се събере конституционната комисия за решението да допусне до изслушване тримата кандидати, беше направена промяна в състава й. Радомир Чолаков освободи председателския пост, а на негово място конституционната комисия беше оглавена от бившата правосъдна министърка и депутатка сега от ДБ - Надежда Йорданова. Чолаков обаче не остана дори член на комисията, а неговото място зае съпартийката му от ГЕРБ Анна Александрова.

Самият той става член на комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, където досега членуваше Александрова. Бившият вече председател на конституционната комисия Радомир Чолаков заедно с Бойко Рашков от ПП-ДБ бяха единствените представители на мнозинството, които гласуваха с "въздържал се" на част от промените в Конституцията, като ги подложиха на критики в пленарната зала.