Предприемане на необосновано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж е причината за смъртта на пилотите от 12-а авиационна база в Долна Митрополия - Петко Димитров и Венцислав Дункин. Това стана ясно след брифинг на МО относно катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA през септември край Граф Игнатиево, след като в началото на октомври от министерството съобщиха, че данните от черната кутия на летателната машина са снети успешно и предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура.

Авиационното произшествие е класифицирано като катaстрофа, отбеляза полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в Служба "Военна полиция".

По думите му съпътстващите причини за инцидента са нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване реда на изпълнение на полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина при извеждане на самолета във вертикалната равнина.

Четири са били направленията, по които е работено в доклада на Комисия за разследване на авиокатастрофата - проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полета; медицинско изследване; изследване на авиационната техника и проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното произшествие, обясни още Василев.

"Заключенията на полетния медицински преглед в деня на самото мероприятие е, че психо-физическото състояние на пилотите позволява изпълнението на летателни задачи", коментира още Василев, подчертавайки, че и самолетът е бил в изправност.

Снимка: БТА

"За мен като министър е изключително тежко да приема този инцидент, защото човешкият живот е най-ценният капитал за Министерството на отбраната. Машините се купуват, самолетите също, но добре обучените професионалисти - пилотите, не можем да върнем по никакъв начин. Мое задължение е да обявя подробности за случилото се, като ви информирам, без да се намесвам в работата на прокуратурата по резултатите от проверката на служба "Военна полиция", която е на мое пряко подчинение. Това разследване е независимо от съдебното и досъдебно разследване и целта му е предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще", каза от своя страна служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Снимка: БТА

И добави, че след като стане ясна цялата информация, тогава ще се вземат кадрови решения.

Бъдете сигурни, че онези, които не служат по правилата и не спазват устава, и не могат да носят тежестта на службата, няма да продължават да заемат тези отговорни длъжности. Това ще стане, когато има пълна яснота по проверката във Военновъздушните сили, обясни Запрянов.

Пилотите от 12-а авиационна база в Долна Митрополия Петко Димитров и Венцислав Дункин загинаха на 13 септември тази година, след като самолетът им се разби при подготовка за демонстрационен полет край Граф Игнатиево.