В момента основната цел е да нямаме никакви изкривявания в изборния процес, да няма нарушения при провеждането на изборите. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание.

"Тъй като е много актуална темата как МВР си върши работата, ще споделя, че имаме 168 постъпили сигнала, от тях 60 досъдебни производства, 587 съставени протокола, 30 задържани и проведени 160 специализирани полицейски операции. Работата и в момента продължава. Ще продължи дотогава, докато имаме такова задължение", посочи Главчев.

Служебният премиер припомни, че основното задължение на служебното правителство е провеждането на честни и прозрачни избори. "Работим в рамките на нашите задължения и точно в това сме се концентрирали", каза Главчев.

"Когато има установени нарушения, МВР, съвместно с прокуратурата, действа, когато става въпрос за сигнали за купуване и продаване на гласове", каза премиерът.

От друга страна законодателят е решил, че българските граждани имат две възможности, за да упражнят вота си. Движим се по действащото законодателство и за това стремим да осигурим и честността при гласуването с машини", каза още служебният министър-председател.

Димитър Главчев припомни, че в петък миналата седмица беше извършено публично удостоверяване на машините за гласуване. "С присъствие на всички, които бяха поканени, или поне тези, които желаят да присъстват. Ние бяхме осигурили такава възможност. Беше осъществено довереното изграждане на кода. Централната избирателна комисия го извърши в контролирана и защитена среда. Работим в посока на абсолютно стриктно спазване на това, което ни е вменено като изпълнителна власт за провеждане на изборите", подчерта Главчев.

Снимка: БТА

"Не е коректно МВР да се използва в предизборната кампания", призова и вътрешният министър Атанас Илков пред журналисти в Министерския съвет.

Той припомни, че от 27 септември е стартирала специализирана полицейска операция на територията на цялата страна във връзка с купуването и продаването на гласове. Основна задача на операцията е противодействие на купения вот, но успоредно с това всички полицейски служители, които участват в тези специализирани операции, работят и по всички онези приоритети изведени за Министерството на вътрешните работи (МВР), посочи Илков. Той допълни, че в хода на действията на МВР се установяват и други престъпления и всички резултати се отчитат ежедневно. 

"Друг е въпросът кой и как ги ползва тези данни. Ние ще продължим да работим със същите темпове. Резултатите са на лице. Имаме 160 полицейски операции към днешния ден, досъдебните производства са над 60. Нашите служители не бездействат и не пренебрегват нито едно обстоятелство в сигналите", подчерта министърът пред журналисти в Министерския съвет.