Президентът Румен Радев потвърди, че ще закъснее доставката на новите 8 изтребителя F-16, които поръчахме през 2019 г. и платихме на САЩ за тях 2,2 милиарда лева.

"Има вече информация, че ще има закъснение и то немалко. Това е изключително тревожно за нашите Въоръжени сили, то вече въвежда рискове не само за личния състав, въвежда рискове България да загуби въздушен суревенитет, да загуби възможността да охранява сама въздушното ни пространство, което е въздушно пространство на НАТО", коментира Радев, след като заедно с военния министър Стефан Янев изслуша анализа на състоянието на Въоръжените ни сили през 2021 г. от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Но това дали ще закъснеят и защо, може да попитате Борисов и неговото правителство - при какви клаузи са сключвали този договор", добави за изтребителите Румен Радев.

"Тази криза създава заплаха не само за България и целия регион, а и на цяла Европа, това е криза с глобални измерения", заяви Румен Радев в отговор на въпроса дали струпването на руски войски по границата на Украйна застрашава националната сигурност на България. Два дни по-рано за руска заплаха заговори и министърът на отбраната Стефан Янев, който преди това не виждаше подобен риск за страната ни.

По думите на президента единственият път за изход от напрежението между Русия и НАТО, Русия и Украйна е чрез преговори.

"Не може да има военно решение, може да се търси решение по дипломатически път и тук са впрегнати всички усилия", подчерта държавният глава.

"Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е развитието на Въоръжените сили на България и съвместимоста им с партньорите от НАТО", каза още президентът.

Той призова "да скъсаме с това отношение да се сещаме за проблемите на армията от криза на криза и от катастрофа на катастрофа". 

По думите му неглижирането на военното въоръжение и нашите съюзни ангажименти е най-голямата заплаха за сигурността на България. За да се преодолее този проблем, са необходими постоянни и целенасочени ангажименти, а не това да се свежда до еднократни актове на покупка на въоръжение, препоръча Радев.

"Декларацията на новото правителство, че нашата национална сигурност ще се гради върху армията ни, трябва да бъде подплътена с ясни ангажименти как точно ще ги развиваме Въоръжените сили и как ще ги осигуряваме", изтъкна Радев.

"В НАТО има ясен процес по планиране и той се следва строго. България е предприела един гъвкав и отворен подход. Тази батальонна бойна гтрупа немного хора имат яснота какво представлява, естествено е, че тя не може да реши проблемите на националната ни сигурност, но нейното изграждане е важно. Тя показва, че можем да работим с нашите съюзници и да попълваме дефицитите - ние заедно да демонстрираме, че можем да отговорим на вяскакви кризи", коментира президентът.

Модернизацията на армията ще е основният акцент, който ще бъде поставен на Консултативния съвет за национална сигурност на 15 февруари, допълни държавният глава.

Темата със закъснението на новите изтребители коментира и министърът на отбраната Стефан Янев.

"Има индикация, че ще закъснеят, конкретният срок не е ясен и е въпрос на преговори", каза той. Янев допълни, че става въпрос за преговори между двете правителства. 

"САЩ, като стратегически партньор, трябва да разговаряме с тях и да си кажем какво точно се случва, защото това касае нашата организация и нашето планиране, разговорите предстоят", уточни министърът. "Имаме концепция, съвсем скоро ще бъдете запознати по кой път ще тръгнем", добави Янев.

Той беше категоричен, че в Черно море няма геополитически дисбаланс.

Снимка: БТА

Разследването на смъртта на подп. Валентин Терзиев, който загина над Черно море по време на учебен полет, все още не е приключило, каза още министърът на отбраната. Стефан Янев обяви, че съвсем скоро ще бъдат обявени конкурси за незаетите щатни бройки в армията.

След като президентът подчерта, че малко хора разбират какво точно е батальонна група, началникът на отбраната поясни какви са нашите планове и дали българският батальон ще бъде подсилен с други натовски сили. 

"Предложихме по-гъвкава и отворена концепция за изграждане на батальонна бойна група в България. На основата на механизиран батальон, с определени подразделения за бойна поддръжка, ние представяме пред съюзниците възможността да ни усилят с определени формирования, които покриват дефицитите на въоръжените ни сили", обясни адмирал Емил Ефтимов. "Опциите са различни", отбеляза Ефтимов и добави, че има възможност за привличане на широк кръг от желаещи страни.

"На първо време има няколко варианта, но това е идеята - искаме бързо да покажем, че в България въоръжените ни сили, съвместно със съюзниците, могат да демонстрират способности на акумулиране на възпиращ потенциал", обясни началникът на отбраната.

Той съобщи още, че работата по проекта за придобиване на подводници, втора ръка, е в напреднала фаза и евентуалното му осъществяване би позволило на България да упражнява ефективен контрол на морското си пространство и да разполага с ефективно възпиращо средство.

Адмиралът отчете, че са проведени 329 учения, което е с 50 повече от предходната година. Състоянието на армията е технологично остаряло по отношение на въоръжение и техника, но въпреки всичко се поддържа ниво, което гарантира националната ни сигурност, призна началникът на отбраната.