Бюджет с 12 милиарда повече инвестиции и в същото време с по-малък по размер дълг от миналогодишния - така обобщи философията на макрорамката на държавата финансовият министър Асен Василев в изказването си от парламентарната трибуна по време на дебатите на първо четене.

"Като цяло този бюджет е инвестиционнен и това се базира на факта, че ако ние не инвестираме в хора, не инвестираме в инфраструктура и не подобряваме институциите и публичната среда, така че те да не губят времето на гражданите и на бизнеса, няма как да очакваме висок икономически растеж и съответно по-високи доходи. Това да разчитаме на ниски заплати и ниски доходи, като конкуретно предимство, трябва да остане в миналото", заяви Асен Василев.

Той подчерта, че "няма как конкурентното ни предимство да е това, че сме бедни и с ниски доходи".

"Ако продаваме това, ставайки богати, ние изяждаме конкурентното си предимство. Конкурентното ни предимство трябва да бъде това, че произвеждаме продукти с висока добавена стойност, че има достатъчно механизация на процесите, така че да има много по-голяма продуктивност на труда и това, че в държавата може да се живее лесно, да се придвижваме бързо и да не си губим времето", убеден е финансовият министър.

Той изтъкна, че от тази гледна точка основните параметри на бюджета залагат двойно увеличаване на капиталовите инвестиции, които са 5,8% от БВП, залага се значително увеличение и инвестиции на средствата в здравеопазване и образование, също така в култура и спорт. Василев добави и друг акцент в бджета - социална програма, която да гарантира социална солидароност към гражданите.

Заложената инфлация е 5,6%, а дългът е 24,8%, припомни финансовият министър. Василев обясни, че завишените разходи са не заради 8-те милиарда дълг, а благодарение и на завишената събираемост в приходните агенции. Това пък означавало, че и те, и бизнесът и гражданите са работили добре. 

"И когато колегите от ГЕРБ питат къде са приходите и спрените кранчета - тук са, ние правим инвестиции от 12 милиарда повече с дълг, който е по-малко от миналата година", обобщи Асен Василев. Той изтъкна още различния начин при правене на бюджета - не изсипване "на торба пари".

"Този бюджет е проинфлационен'', категоричен беше финансистът от ДПС Йордан Цонев, който репликира финансовия министър.

Бюджетът може и да е специален, но не е най-социалният, отсече Цонев и подчерта, че със сигурност този бюджет е популистки. Според него условията за инвестиции за лоши. "Инвестиционните разходи в последните години не се изпълняват", разкритикува Цонев и изрази опасение, че и с този бюджет ще се случи същото. Депутатът настоя да се спре тенденцията за нарастване на дълга. Депутатът от ДПС предупреди и за нарастване на лихвите по кредитите.

Финансовият министър в отговор се съгласи с последната му констатация, като подчерта, че очакванията са това да се превърне в риск догодина и не се знае дали ще могат да бъдат обслужвани кредитите.

"Не очакваме да има драматични развития в рамките на тази година", добави Асен Василев, като увери Цонев, че процесите се наблюдават внимателно от управляващите. По отношение на кризата в енергетиката Асен Василев подчерта, че ЕС не ни е разрешил дерогация.

"Иначе най-доброто беше да спрем износа и това щеше да намали сметките за ток", обясни финансовият министър. "За съжаление, този план е неизпълним от гледна точка на правилата на единния европейски пазар", констатира той и обясни, че на държавата й остава само да компенсира най-ударените от високите цени на ел. енергията. В коментар на темпа на инфлацията Василев отговори на Цонев: "Истината е, че приемайки валутния борд, за инфлацията можем да направим сравнително малко неща, освен да се усмихваме и да се надяваме, ЕЦБ ще заеме рестриктивна политика". И добави, че могат само да подпомагат най-бедните слоеве, които ще бъдат най-потърпевши от ръста на цените.

По въпроса с липсата на инвестициите Асен Василев упрекна наследеното от кабинета на ГЕРБ.

"Няма да е лесно, защото ние наследяваме една ужасна репутация", каза той. Новите управляващи уверявали инвеститорите, че няма никой да ги рекетира и са добре дошли да инвестират в държавата, а тя ще им помогне с каквото може.

Инвеститорите питали: "Нали вие няма да ни рекетирате и да ни кажете кой да ни е подизпълнител?" "Нямаме никакво желание да казваме кой да им е архитектът, счетоводителят, адвокатстката кантора, те са много щастливи и казват - това ни се случва заа първи път в България. След което започват да работят и виждат, че никой нищо не им казва", похвали се пред пленарната зала финансовият министър.

След Василев думата взе вицепремиерът Корнелия Нинова, която обяви, че това е един от най-социалните бюджети.

"Бюджетът е много равномерно и правилно ориентиран към различни групи - деца и млади семейства, работещи, безработни, хора на науката и културата. В повече са средствата за семействата с малки деца. Предвижда се и увеличаване на месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на училище. Ще бъдат подпомогнати 600 000 деца. От 1 април се увеличава и размерът на помощта за отглеждане на дете до 2-годишна възраст", заяви Нинова.

"Не сме пропуснали и хората с увреждания. Нараства и обезщетението на безработните. Увеличени са средствата за безплатните закуски на учениците, както и допълнителни средства за безплатен транспорт на децата от отдалечените части на страната. Ще бъдат обновени 23 общежития, а и ще бъдат построени нови студентски корпуси", посочи вицепремиерът вместо социалния министър Георги Гьоков, който също беше в залата.

"Социалната политика на новото правителство не само е в размери, които не са приемани в последните години, а е и разумно ориентирана към онези, които най-много се нуждаят от помощта на държавата", обобщи вицепремиерката .