Американската фирма "Локхийд Мартин" е потвърдила официално, че ще има забавяне в доставката на осемте самолета F-16 за българските Военновъздушни сили. Министърът на отбраната Стефан Янев е получил писмо за забавянето, но разговори за това колко ще е то ще има в близките дни.

"Официално имаме писмо, в което се казва, че доставката на първите самолети ще бъде забавена. В писмото се казва от порядъка на няколко месеца. Утре като се видим с представители на фирмата ще знаем точните параметри, които те очакват", каза Янев, цитиран от "Банкеръ".

Първите машини трябваше да са в България през 2023 година. По време на третия кабинет "Борисов" сумата по сделката беше платена наведнъж. Тя е на стойност около 2,2 милиарда.

В края на януари Стефан Янев посочи, че в средата на годината трябва да започне ремонтът на пистата на авиобаза "Граф Игнатиево". Инфраструктурата трябва да бъде готова за приемането на новите самолети F-16.

180 милиона лева са заделени за инфраструктурата и други логистични поддръжки около доставката на самолета-изтребител F-16 в бюджета за тази година, стана ясно още днес при одобряването на бюджета в ресорната парламентарна комисия. 

По думите Янев за бъдещата актуализация на бюджета през юли ще остане финансирането на проекта за трикоординатните радари. Проектът е важен за приемането на новите изтребители F-16. Радарите - 8 на брой, ще струват около 300 милиона лева. По думите му в момента все още не са готови разчетите и начинът на плащане на парите.

Тази година целевите средства в бюджета, заделени за ремонт на МиГ-29, са 126 милиона лева.

 

 

 

 

Янев увери, че няма да допусне забавяне на ремонта на пистата.

 

 

"За да избегнем това бъдещо забавяне, следващата седмица съм свикал Съвет по отбрана, да видим, че всички необходими анализи, предварителна информация и изисквания, които трябва да изпълним, ги имаме, за да не се получи това забавяне, което ще бъде много неприятно и ще се отрази на функционирането на авиобазата", обясни той.

 

 

Преди дни министър Янев каза, че се очаква забавяне с месеци за доставката на първите самолети Ф-16. Предвидено беше това да се случи догодина.

 

 

Янев каза, че някои от договорите за други ремонти по "Граф Игнатиево" са били дадени за проверка на Военно апелативната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция. Резултати от проверките не са известни, каза министър Янев.