Премиерът в оставка Николай Денков и лидерите на ПП-ДБ получиха и върнаха втория проучвателен мандат на президента Румен Радев. Той пък ги разкритикува за промените в основния закон, заради което сега е възможно да настъпи конституционна криза. Радев визира последните поправки във връзка със служебното правителство и изрази притеснението, че единствената фигура от възможните 10, която не е обвързана с политическа партия, зам.-омбудсманът Елена Чернева - Маркова, изненадващо е подала оставка днес. Държавният глава постави въпроса дали това е станало под натиск и изрази учудването си, че от ПП-ДБ не са реагирали в парламента. 

От ПП-ДБ обаче защитиха промените в основния закон, заявиха, че нямат притеснения от конституционна криза и настояха изборите да бъдат проведени 2 в 1, за да се спестят 100 милиона лева. Гарантираха още, че няма да участват в кабинет с третия мандат.

Срещата пред медиите започна с кратко изявление на Кирил Петков, който обвини ГЕРБ, че отиваме на избори заради тях, поради отказа да подкрепят втория мандат и да излъчат премиер.

Още снимки от срещата вижте тук>>

"Колегите от ГЕРБ-СДС и във втория мандат не оцениха жеста, отказаха, връчвам папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната", каза Кирил Петков и отстъпи място на Николай Денков, когото обяви за формално номинирания кандидат-премиер.

"Все пак аз ви връчвам мандата и заповядайте да обявите вашето крайно решение", каза Радев и подаде папката.

"Аз ще върна мандата неизпълнен, тъй като в НС вече нямам подкрепа нито за управленската програма, приета заедно с ГЕРБ преди 10 месеца, няма подкрепа и за реформите, които бяха всъщност в основата на сформирането на това управление. Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултатът от това тяхно желание. Преговорите бяха проведени проформа с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори", каза от своя страна премиерът в оставка Николай Денков.

Президентът пък предпочете да използва възможността, че разговаря с ПП-ДБ очи в очи, и да постави отново въпроса за промените в Конституцията, които разкритикува за пореден път. И даде пример за проблемите, които следват с новите текстове за служебното правителство, заради което той сезира и Конституционния съд.

"Тесният кръг от възможности за служебен министър-председател се стесни още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана Елена Чернева - Маркова, а тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия. Как така изведнъж г-жа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката?", попита президентът и се учуди защо от ПП-ДБ не са реагирали в парламента.

Снимка: Булфото

"И когато това беше обявено в Народното събрание, аз истински се учудих, че вие останахте безмълвни и не реагирахте, а според мен трябваше да има въпроси. Защо? Как? С какви мотиви? Как така изведнъж точно вечра? Имало ли е натиск и защо не инициирахте изслушване?", продължи да задава въпроси към Петков държавният глава.

"Рязко нараства възможността да получите политически кабинет, което няма да бъде във ваша полза", предупреди президентът, като посочи, че до ситуацията се е стигнало именно заради конституционните промени.

Петков не се съгласи с критиките и защити промените в Конституцията. Съпредседателят на ПП обаче постави своя акцент на притеснението да не би парламентарните и европейските избори да се разминат във времето и да ходим два пъти до урните. Петков помоли изборите да бъдат насрочени 2 в 1, за да бъдат спестени, по думите му, 100 милиона лева. И гарантира, че ПП-ДБ няма да подкрепят трети мандат.

Снимка: Булфото

"Няма да участваме в преговори за трети мандат. Молбата ни е, ако може да спестите 100 млн. лева на българските граждани, така че да не се провеждат два избора, ви моля да положите всякакви усилия. Знам, че това не е изцяло във вашите правомощия, но не стига, че държавата отива в хаос, защото ГЕРБ СДС забравиха своите обещания, но поне ако може да спестим на българските данъкоплатци 100 млн. лева за провеждането на два избора", каза бившият премиер от ПП.

"Вече е много късно", отвърна Радев. "Аз призовах да не се приемат необмислени промени в Конституцията. Аз ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерастне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията да бъдат ограничени също и за времевите параметри за следващите избори", пое ангажимент президентът. "Разбирам вашето притеснение, съчувствам ви, но вие направихте всичко възможно този процес да бъде такъв", подчерта още веднъж държавният глава.

След като напуснаха "Дондуков" 2 от ПП-ДБ заявиха, че нямат притеснения от конституционна криза и е несериозно президентът да предпоставя такава още отсега.

"Не виждам никаква причина за това", отхвърли опцията за конституционна криза Николай Денков. "Има ясни разпоредби, очакваме да се изпълнят. Президентът ще реши на кого трети мандат. Не виждам защо се предпоставя въпросът за конституционна криза. Това, което трябва да се изпълни, са разпоредбите на конституцията, както са описани", коментира пред медиите Денков.

Не намери и грешки, които да са допуснали ПП-ДБ и които да са довели до днешната ситуация и предупреждението на Румен Радев.

"Това, за което аз мога да отговарям, е това, което направихме през тези 10 месеца. Ако има проблеми с изпълнението на процедурата, отсега да се предпоставя, че ще има конституционна криза, ми се вижда доста несериозно", подчерта премиерът в оставка.

Според Денков, дали изборите ще бъдат 2 в 1, зависи от мандатоносителя на третия мандат и от хората, които трябва да приемат длъжността на служебен премиер. "Тези промени /б.р. - в Конституцията/ не се правят за един мандат, нормално е да има трудности. Но отсега да се предпоставя, че нещо ще се случи нещо, това е грешно. Не е наша работа дали да харесваме, или да не харесваме служебно правителство", добави Денков по повод предупреждението на президента, че ще получат едно политическо служебно правителство.

И посочи, че именно за да няма политически лица в регулаторите са преговаряли с ГЕРБ, които точно заради това са отказали да го приемат. "Не ви ли притеснява, че в институции, които трябва да бъдат партийно независими, изведнъж се оказва, че имаме партийно зависими лица и то само от единия край на политическия спектър?", попита Денков. И заключи, че "има оцветени политически регулатори". 

Снимка: БТА

По конкретния сюжет с оставката на зам.-омбудсмана Елена Чернева - Маркова премиерът в оставка каза, че няма информация каква е причината и е научил сутринта.  "Сигурен съм, че ще има развитие на този сюжет", предположи Денков.

ПП-ДБ отидоха за втория мандат на "Дондуков" 2, след като ГЕРБ прекратиха преговорите поради неразбирателство с ПП-ДБ, които, въпреки отстъпките, продължили да излизат с още искания, в това число да получат и МВР, стана ясно вчера от думите на лидера Бойко Борисов, който определи това поведение за нахално. Така Мария Габриел се отказа от номинацията за премиер и парламентът обяви за неуспешен първия мандат с 226 гласа "за" и нито един "против".

Снимка: БТА

От ПП-ДБ призоваха довчерашните партньори заедно да споделят втория мандат и от ГЕРБ да излъчат взаимноприемлив кандидат за премиер, но от партията на Борисов отказаха и обяви, че няма да подкрепя никакви мандати повече до края на процедурата и отиваме на предсрочни избори.

Това принуди ПП-ДБ да съобщят официално, че ще вземат папката и веднага ще я върнат, тъй като няма как да осигурят подкрепа в Народното събрание за втория мандат. Към момента пет от шестте политически сили в НС се обявиха за предсрочен парламентарен вот и декларираха, че няма да изпълнят третия мандат, нито ще подкрепят втория на ПП-ДБ.