Много исках да има правителство, но то свърши. Използвах всички лостове, всички компромиси. Два пъти Мария Габриел отиде при Денков, за да му каже - "счупвате всичко и във втория мандат нищо няма да се случи", но те - инат или всичко, или нищо. Това заяви пред журналисти в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той заяви, че иска да разясни няколко спекулации, като допълни, че до последния момент от ПП-ДБ са били нахални и са искали да узурпират цялата власт. 

"Малко ретроспекция - от първия ден съм казал тактиката на ПП-ДБ - за външния министър, за червените линии и един официален разговор, който са водили преди няколко месеца в тяхното ръководство", подчерта Борисов.

По думите му той много е искал да има правителство. "Заради това избрахме преговорен екип. Но не и лидерски срещи, защото трябваше да участвам в едно надговаряне, ако случайно изпусна дума - да излязат и да я развеят след това по телевизията. Затова избрахме преговорен екип, който близо 20 дни преговаря по всички точки. През това време чувахме какви ли не обиди с цел да ни сплашат. Но аз не се плаша толкова лесно, както си мислят. Това, че съм диалогичен и отстъпчив и винаги слагам държавата пред партията - го направих и сега", допълни лидерът на ГЕРБ.

Борисов опроверга твърденията, че не е имало лидерски срещи, като обяви, че се е срещнал лично в четвъртък и в петък със съпредседателя на ПП Асен Василев и съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов. 

"Няма значение къде сме се срещнали. В нашата парламентарна група и партия вече никой не желаеше да разговаря с тях, защото се бяха наслушали на обиди. В петък на срещата с Асен Василев аз извадих листа и се надявам доблестно да го покажат, и въпреки интереса на партията и преговорния екип собственоръчно подчертах Асен Василев, че остава и е най-важният човек в кабинета. Това бе първият компромис. След това лично зачертах Христо Гаджев и написах Тагарев, лично зачертах Жечо Станков и написах Румен Радев и собственоръчно този министър, който ги изобличаваше за стотици милиони поръчки - Йоловски, казах - нека да е неговият заместник. Значи лично аз на този лист - лидерски - задрасках голямата част от това, за което се бори преговорният екип. Те не бяха съгласни с мен, но това е лидерството", категоричен бе Бойко Борисов.

По думите му той е поискал от Асен Василев кратък отговор, за да може след това да обсъди ситуацията с преговорния екип. 

"Вечерта се чухме след катастрофата (автомобилът на финансовия министър в оставка попадна във верижен сблъсък на магистрала "Тракия" - бел.ред) и тогава той ми каза, че за МВР и Министерство на електронното управление те държат да са други хора", добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ разказа, че не е отстъпил за смяна на Калин Стоянов, тъй като ПП-ДБ имат четири ключови фигури във вътрешното ведомство - тримата заместник-министри и главния секретар.

"Няма да допусна да се разграждат системите в службите за сигурност и в правосъдието без да бъде дълбоко обмислено и реализирано. Искам да има правителство, продължавам ретроспекцията. В събота премиерът Денков кани Мария Габриел в МС. Тя казва, че не можем да отстъпиме. Акад. Денков й казва без МВР и без електронното управление не става и приключва темата. В неделя в 14 часа за последен път изпращам Габриел при Денков да му каже за последно окончателно ли няма разбирателство. Без МВР не става, сложете Румяна Бъчварова за министър, й казва той. Последва пресконференцията на Мария Габриел. Какво става в този промеждутък - започва "тилифон, тилифон, тилифон. Някой пък ще ви разкажа откъде идва това "тилифон", от един приятел от друга държава. Та започва нещо недопустимо, нещо, излагащо България. Започват да се обаждат от името на г-н Петков да ме натискат за вътрешния министър. Министри от други държави, включително. И взехме окончателно решение да защитим институциите, да защитим хората, да защитим демокрацията. И сега имат колегите от ПП-ДБ своя шанс", заключи лидерът на ГЕРБ.

Запитан дали все пак няма някакъв шанс преговорите за съставяне на правителство да продължат с втория мандат на ПП-ДБ, Бойко Борисов не даде категоричен отговор. Вместо това той заяви, че от ПП-ДБ са били нахални и са искали да узурпират цялата власт.

"Аз не мога да говоря от тяхно име. Аз давам ретроспекция, за да разберат хората, че до последния момент те бяха нахални, искаха да узурпират цялата власт с четири компромиса на листа - Асен Василев, електронно управление, отбрана и енергетика - отново за тях. Какъв компромис още искат?", попита риторично той.