Христо Иванов отговори на президента, който изказа притеснения, че с промените в Конституцията може да влезем в конституционна криза. Лидерът на ДБ обясни, че е бил планиран закон за служебното правителство, но никой не очаквал да отидем на избори. Той не прие критиките на държавния глава и го обвини, че предварително създава притеснение у обществото.

"Конституционният модел не се избира по домова книга. Разбирам дискомфорта на екипа на президента да прилага нова материя без парламентът да е приел съответното законодателство. Конституционните текстове не са упътване за ползване на асансьор. Трябва в практиката да се уплътнят. Бързането да се говори за криза, инжектирането на притеснение не работи за никого", отвърна с критики на президентския укор лидерът на "Да, България" в студиото на "Лице в лице" на бТВ.

"Кръгът за служебен премиер не е толкова тесен. Трябваше да има закон за служебното правителство. Никой не е очаквал, че колегите от ГЕРБ ще свалят правителство и ще ни хвърлят на избори два месеца след приемането на промените в Конституцията. Попълването на институциите и изработването на нормативна уредба отнема време и изисква разумно и отговорно политическо поведение, за да не предизвикват кризи без нужда", подчерта Христо Иванов.

Иванов заяви, че идеята за ограничаване на избора на служебен премиер е била одобрена от всички в конституционното мнозинство - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

И напомни, че от неговата формация не са искали да има нов служебен кабинет, а редовният да се преназначава като такъв.

"Преди беше заложен един полупрезидентски режим на управление, който противоречи на основополагащото, че България е парламентарна република. Конкретиката на уредбата е въпрос на компромис. Нашето първоначално предложение беше редовният кабинет да се преназначава като служебен с ограничени правомощия. ПП-ДБ предложи това, което е и доминиращия модел в Европа", добави той.

От ПП-ДБ заговориха и за опцията при третия мандат да се съкрати конституционно време и така да можем да съберем парламентарните предсрочни с европейските редовни избори 2 в 1, стана ясно още от думите на Иванов.

"Всичко политически сили заявиха, че няма да участват в реализиране на трети мандат. Аритметично не е възможно. Самоцелното правене на трети мандат би било безотговорно действие. Напълно възможно и разумно е изборите да бъдат 2 в 1, защото не сме толкова богата страна, за да хвърляме пари през прозореца", коментира Иванов, след като по-рано днес при връчването на втория мандат Кирил Петков и Николай Денков поискаха от президента да направи възможното да ги насрочи заедно.

ГЕРБ не могат да вземат самостоятелни решения без ветото на Делян Пеевски, заключи Христо Иванов, като обясни и защо ротацията се е провалила. 

"Ротацията се провали, защото от ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят със стоте процента, които имат в момента в регулаторите", добави той.

По думите му от страна на ГЕРБ-СДС "се търсеха поводи да се прекъсне преговорният процес". Той напомни, че тежкият компромис, направен от двете политически сили в началото на това управление, е бил за управление от 18 месеца.

"Нямаше никакво основание да се иска предоговарянето на срока от 18 месеца", отбеляза Иванов. Никой няма право да я счупва без политически аргументи, укори той партньорите. Той подчерта, че не ПП-ДБ са искали да се отива на избори.

И потвърди, че са настоявали оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, но още от самото начало на съвместното управление, а не на финала на преговорите, както обявиха от ГЕРБ, които го изтъкнаха и като една от причините да прекратят договарянето за кабинет и да върнат мандата.

"Естествено е, че сме искали оставката и смяната на вътрешния министър. Не сме искали цялата власт, искали сме оставката на министъра на вътрешните работи многократно и с аргументи. Защото това е човек, който не просто допусна в София полицейско насилие, а когато колегите отказаха, ние запазихме конструкта", каза Иванов.

И заключи, че от самото начало на преговорите ГЕРБ не са имали сериозни намерения, тъй като лидерът им не е участвал в тях.

"Писмото на ГЕРБ прилича на бракоразводна жалба. Те били натискани, обиждани, шантажирани, заплашвани - най-голямата партия ГЕРБ. Въпросът е дали се носи политическа отговорност, или да се фръцнем. Не сме казвали, че ако няма смяна на Калин Стоянов, няма да има кабинет. В преговорите предложихме да се върнем в първоначалната договорка само за ротация на премиерите. Мария Габриел също го предложи, но без да има споразумение", коментира епстоларното общуване с довчерашните партньори той. 

"Самият факт, че Борисов не участваше в тези преговори, показва камуфлажния характер на това мероприятие", заключи съпредседателят на ПП-ДБ.

"Ако някой смята, че за да защити правото си на първа брачна нощ, е да закара страната на избори, това е негова отговорност", обобщи Христо Иванов.