Забелязва се в последните няколко дни, бих казал от една седмица, опит на Движението за права и свободи и ГЕРБ да саботират дейността на временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Бойко Рашков.

Мисля, че причините за това са вече доста изкристализирали, ясни са, добави той.

Фактите насочват към по-високи нива от това, което са заемали Мартин Божанов-Нотариуса и Петър Петров-Еврото, тоест връзката между тях двамата все по-ярко се проявява. Оттам ние ще стигнем и до доста по-високи нива на влияние, включително и в политическите среди, посочи Рашков, цитиран от БТА.

По думите му отсъствието на ГЕРБ-СДС и ДПС от вчерашното заседание на комисията за дейността на групата около Мартин Божанов води до извода, че се страхуват от крайния резултат, до който може да стигне комисията в изслушването на хората. Рашков каза, че имат доста заявки за включване на различни граждани, юристи и адвокати, които ще дадат много "по-широка светлина" във връзка с дейността за влияния върху съдебната и политическата власт.

Имам основание да приема, че Мартин Божанов и Петър Петров са били във връзка с високи политически нива, което им е позволявало да получават директна информация срещу кого се водят досъдебни производства, срещу кои лица се водят проверки в данъчна и друга сфера, и по такъв начин те са се насочвали към гражданите, засегнати от действията на държавни органи, каза депутатът от ПП-ДБ. По думите му това им е позволявало да развиват своята изнудваческа и измамна дейност.

Попитан дали е възможно председателят на ДПС Делян Пеевски да участва в сюжета, Рашков каза, че не само е възможен този сюжет, а той се предполага от факти, които са известни. Пеевски е бил в следствения отдел към Софийска градска прокуратура за по-малко от една година, където са работили Петър Петров - Еврото като ръководител на този отдел и други известни лица в един по-късен момент, добави той.

Рашков уточни, че не споделя коментарите относно превръщането на работата на комисията в "предизборна кампания", защото комисията е формирана преди почти два месеца, а тогава не е имало тенденция да се отива на предсрочни избори.

Попитан дали визира кабинета на Бойко Борисов като връзка в изпълнителната власт, Рашков отговори "не само на Борисов".

Комисията беше създадена на 7 февруари тази година. Тя е от 17 народни представители на пропорционален принцип - петима от ГЕРБ-СДС, четирима от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), трима от "Възраждане", трима от ДПС, един от"БСП за България" и един от "Има такъв народ". Срокът на работа на комисията е три месеца, като трябва да бъдат установени всички факти и обстоятелства около евентуалното наличие на лица и организирани групи за влияние в правораздавателната система във връзка с публично изнесената информация за дейността на Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса.