Държавата започва ежедневен анализ и контрол на цените на храните в България, като ще се прави съпоставка колко струва продуктът в една и съща търговска верига у нас и в другите европейски държави, стана ясно на пресконференция в Министерския съвет. Ако се открият нарушения и спекула, наказанията ще налага Комисията за защита на потребителите.

Прекомерно голяма ножица в цената на хранителните продукти на щанда спрямо стойността им при доставката и в склада на едро отчетоха от служебното правителство. Отбелязано е още, че въпреки намаляването и стабилизирането на транспортните разходи, горива и енергоносители, то не е последвало поевтиняване на хранителните продукти, подчерта на брифинг служебният премиер Гълъб Донев. 

"Това се забелязва от анализа - от вносител до търговец на едрво нарастването на цената е в нормални граници, но изведнъж разликата се усеща в магазините на дребно, там нарастването е с 20-30% процента, което говори, че има проблем във веригата от търговеца на едро до този на дребно", каза служебният премиер Гълъб Донев.

Служебният премиер събра на оперативно съвещание представители на ресорните министерства, агенции и комисии, които имат отношение към ценообразуването. Всяка една агенция и министерство е дало своя анализ на механизма на формиране на цените.

"При положение, че правителството направи всичко необходимо основните причини за покачване на цените - горивата, енергоносителите, транспортните разходи, да бъдат понижени. Това е направено, цените и на горивата, и на транспортните услуги бележат спад, но това не се случва с цените на основните хранителни продукти", заяви Гълъб Донев.

"Има вече предложения за усъвършенстване на законодателството и мерки, които да вкарат нормативно търговията на храни. Нещо, което в България няма - 30 години до днес нямаме закон за търговия на храни. Ще дадем нормативно определение за нелоялната търговска практика. Няма да нарушаваме свободния пазар и конкуренция, но няма да толерираме необосновано нарастване на цените по цялата търговска верига", зарече се премиерът.

По думите му ще се проследява не само формирането на цената на хранителнте родукти, но и формирането на печалбата от съответните търговци. "Искаме да гарантираме, че българският потребител е достатъчно защитен и информиран както за цените, така и за качеството на продуктите, не само у нас, но и в другите европейски държави", обясни Донев. "Ще следим, контролираме и ще даваме информация", зарече се той.

Ще бъде подготвен и специален сайт, от който гражданите да се информират цената на храните у нас и в ЕС и какви са резултатите от ежедневния мониторинг.