Кабинетът с мерки срещу спекулата: Храните поскъпват с 20-30%, докато стигнат до щанда

Започва ежедневен анализ и контрол на цените у нас, спрямо тези в другите държави на ЕС

Обратно в новината

Коментари - Кабинетът с мерки срещу спекулата: Храните поскъпват с 20-30%, докато стигнат до щанда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега без нищо дигат цените с трийсет процента,а като влезем в Еврозоната, може и с петдесет процента.Пък вие слушайте разни анализатори,как цените нямало да се вдигнат.Добре си имаше закон за Спекулата през деветдесетте години,но го махнаха нашите управници,за да могат търговците да забогатяват законно.Иначе ние 34 години само само с прекупуване и препродажба се занимаваме,вместо да произвеждаме.Затова нямаме и ябълки и картофи и домати и краставици,а само внос.

Искахте демокрация- ви демокрация, Европа, НАТО, Шенген, Еврозона.....

Искахме демокрация, но получихме комунист Радев! Който вместо пазарна икономика, враща държавнорегулираните цени, гони вещици, "спекуланти", кулаци...

Не купувайте от ЛИДЛ Дерат ви кожите

Лети си гълъбин тонев в небето, безстрашно се рее, кефи се и си АНАЛИЗИРА, как по-добре да информира ония долу. Обаче заека го видял как се кефи, не се стърпял и му викнал: - Гълъбине не те ли е страх, че ще дойде орела и ще те изяде. Гълъбин го погледнал надменно и му казал: - зайо такива работи вече няма, демокрацията дойде. Повярвал заека и бързо към селото да каже на приятели те си. Но на първия завои го хванала мечката и го натаковала. Зайо се отръскал и пак бегом, но на другия завои го хванал вълка и той го натаковал и така до селото няколко пъти. Накрая не се сдържал и викнал на галабин тонев: - ей защо ме излъга, че е дошла демокрацията. Гълъбин го погледнал надменно от горе и му казал: - зайо тук горе е демокрация, при вас долу си е живо ебане.

Това е добра новина, не може да се продължава да се покачват цените на основни хранителни продукти необходими за ежедневно оцеляване, това е геноцид не само за нас , но и за нашите родители баби, и дядовци, Фантаастичните магазини наречени Фантастико за тях мога да кажа че нито стоката нито цените са им реални, ниско качество на висока цена , как не ги е срам , дано регулацията от държавата да помогне, стискам палци, и нека да престанем да квалифицираме този и онзи, какви били. Не може ли да насочим усилия към оправянето , а не задължителна критика. С такова правителство разполагаме в момента с него ще трябва да се работи. Как пък веднъж не се надигнаха хората ЧЕ цените не им харесват, все хората от политиката са им виновни.

така е при анархията наречена демокрация и евроценности-лъжи, кражби и липса на реално правосъдие анархия по високите и средните етажи

Какво се правиш на улав бе Гълъбе? Нали това е увеличение на ДДС-то с 20-30% и то влиза директно в хазната? Искаш тия пари да ги няма ли , стига лицемерие!

Как няма да е по-скъпо в България, като МЕСТНИЯТ български бизнес още отчислява пари по обществени проекти и поръчки на кметовете на Боко Тиквата, ГЕРБарите и Дъ Пъ Съ – то. Любимата схема на Тиквата е 60 на 40 и алъш вериша още му върви. Международния бизнес отдавна напусна България с изключение на голямите търговски вериги, но това е друга тема. А кабинета на Гълъба ще направи опит да ви замаже очите и толкоз.

"... Няма да нарушаваме свободния пазар и конкуренция, но няма да толерираме необосновано нарастване на цените по цялата търговска верига" Горното изказване е малоумно и си противоречи. Свободният пазар предпоага всеки сам да определя цените си, независимо дали са обосновани или не. Това го прави свободен, иначе е ... регулиран.

Към разбирачите тука ще кажа че тука няма пазарна икономика всичко е картел всичко е изкривено търсенето и предлагането не определят цените а спекулантите и монополистите ги определят бие само избираме кой по малко да ни краде

Мръсни комуняго само вие и производните ви партии включ.и Радев -йотова сте виновни да няма правителство което да сложи чатала на врата на всички спекуланти,и кожодери,сега пенсионерите да ходят да ви гласуват нали само тях оправяте

1 лт. мляко е 1.2 , 1.3лв. толкова го плащат на производителя. Да не лъжат мандраджиите търгаши че го плащат повече. 1кг сирене= 5лт. мляко.Минимум 18 лв. ако е от мляко и няма много високо водно съдържание.

Пълни глупости! Единствената ,,спекула" тук е с остатъчните комунистически измислици за някакви ,,спекуланти" -- както те наричаха участниците в свободния пазар. Единствената правилна намеса на държавата е, ами ... да не се меси в икономиката. А да осигури безпроблемното действие на пазарните механизми. И да не се занимава с партийни игри, шуробаджанащина, административни пречки и глупости като ,,таван на цените". Да, и да подпомага родните производители, Напр,., като им даде възможност да продават продукцията си. Или като накара митничарите да не пускат плодове и зеленчуци на декларирана цена от десетина стотинки. Или да отвори границата с Румъния и да си учетворим вътрешния пазар. Има и други неща, но никое от тях не ги учат в АОНСУ. Където -- струва ми се -- е гнездото на гълъбите...

А бе не бързайте бе, това е мираж. Чакайте, има още на къде!

щавят ни, защото още няма реална конкуренция а мутризация в борсите и мачкане на дребните производители, борещи се за оцеляване - примери бол

marketor

тоя олигофрен до сега къде спа? "Сетила се Мара да се побара" безумните министри на Радев се видя, че освен навеждане на американците за ъкро-наци-лндия и геноцид на българския народ дрого не сътвориха. ГРАБЯТ българския народ както и турчин не го е ГРАБИЛ. Цените са над тези в Люксембург, където доходите са 10 ПЪТИ отгоре. До кога тоя овчи народ ще трае подобни мижитурки като гълъбчо и радевчо

Докато не се появи Нов партиен Лидер,който да изведе народа от блатото,без да слогува на никой,а единственно на народа.

побързай щото идваме с тоягите и ще ми станеш само на проскубан фатмашки папагал. За справка: Орешарски

"Спекуланти" били, че търговците продавали на по-високи цени ...??? Че нали това им е работата на търговците!? Ако някой им купи стоката на тройна цена, още по-добре! Това е целта на търговията!!! Сега вина ли ще им набиват на търговците, че си вършат работата? Да не сму 1945 г., та ще гоним "спекулантите" и "кулаците"? Комунизма не го ли обявихме за престъпен режим???

"Неоснователно, необосновано поскъпване на хранителните стоки... " Как се обосновава цена и какво е основанието на поскъпването??? ТЪР-СЕ-НЕ!!! С това се обосновават цените!!! Или иначе казано, след като има кой да купува на тези цени, значи цените са такива и са съвсем обосновани. Това се казва ПАЗАР!!! Какво? Правителството ще намали търсенето ли??? Успех!!! :))

Щом има хора, готови да плащат 2 лв за кисело мляко и 4 лв забрани, защо да не продават на такава цена? Аз като гледам никой не се противи по улиците за цените...всеки влиза в супера и излиза с пълна количка. Събота и неделя не може да влезеш в големите вериги от народ

Пазарна икономика се казва. каква спекула.

ЗАЩО ще сравняваме цените с европейските?!.!.!. А ЗАПЛАТИТЕ И ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ КОГА ЩЕ ГИ СРАВНЯВАМЕ!?!. Тъпанари

Заплатата ти е такава, каквато си заработиш/договориш! А цените са такива, каквито ги плащат купувачите! Кое не ти е ясно на теб и на т. нар. Министър председател???

Аз проблеми със заплатата засега нямам. Но има хиляди хора, които имат. Докога пенсийте ще са под минималната заплата и под прага на бедноста? Кажи бе , оффф-льо

Сетиха се. Последните 4-5 години цените в България на маса основни продукти станха по-високи от тези в Германия и Великобритания. Някои в пъти! Всичко това е спекула - няма обективни причини за това. Държавата, както обикновено, го проспа а сега голями думи извадиха. На думи не вярвам много отдавна. И много ми е интересно какви закони ще приема Гълъба без парламент?

Държавно определяне на цените, регулации, гонене на "спекуланти", вещици и кулаци ... чист комунизъм!!!

И какво точно ще направят? Нищо. Нямат начин да го спрат! Всеки има право да си определя надценката. А процента на оскъпяването е в пъти по- голям. Кило череши го изкупуваха под левче. На пазара бяха над 3 лева.

То е ясно, че нищо няма да направят, защото това са глупости, които говорят, но виж посоката в която ни тласкат - държавна намеса във всичко, тоест комунизъм. Вчера и Радев говореше за повече държавна намеса, с това щял да противодейства на кризите...??? Точно обратното, в криза се намалява ролята на държавата, пише го на първа страница на всеки учебник по макроикономика.

Дори и за човек като мен, който е постоянно на диета, само че без особен ефект, храните са от първостепенно значение, особено при хора със заболявания, налагащи специална диета, както и при хора на физическия труд. Когато работата ти изисква физически труд, просто ти трябват повече калории - това не мисля, че трябва да го обяснявам. :) Ние доста често купуваме на едро, не само защото е по-евтино, а защото храната не е отлежавала седмици, че и месеци у магазина, при по-висока от препоръчителната температура, защото токът е скъп. Макар че и това си е хамалогия - като сложиш бензина и пропуснатата надница, не ти излиза много по-евтино. Доста често купувам и на промоция, при това в по-големи количества - не само за себе си, но и за близките си, най-малкото за да съм спокойна, че ако ме домързи да ходя до магазина, имам ядене поне за седмица напред. Част от близките ми обаче мрънкат, че искали да са им пресни продуктите, все едно у магазина са пресни-пресни, а не от миналата година. :)

И като си каза, как купуваш, с какво допринесе за темата??? Ама, викаш, да си кажеш... :))

Спекулантите от ГЕРБ и ДПС. Да не забравяме, че 90 % от борсите и тържищата на едро се държат именно от техни фирми. Надуха цените да саботират Промяната, ама сега ще стане с техните камъни по тяхната глава.

Не ГЕРБ и ДПС вдигнаха цените а педалите като теб и ПП и ДБ въшкар платен

Цените скочиха при Радев и най-вече като върнахте Борисов .

Кога бе некадърници, ще се оправдавате с ГЕРБ?

инфлацията се раздува умишлено от група хора с огромни кредити към банки , задължения към държавата, целта е принуди държавата да печата пари , да обезцени лева , балканбанк ,добружанска банка , пример за успешна операция

Ей голям пъзел за решаване, как ли стават тези цени, ние не знаем, ще правим анализ. Много е лесно да паднат цените, просто пускате на пазара чужди фирми и спирате да давате монополно положение на партийните фирми. Ох, забравих и вие сте партийци.

Че те повечето големи вериги са чужди фирми. Скоро имаше статия за цените в складовете на едро - кофичка кисело мляко била 1,23 лв. В голяма и чужда търговска верига е от 2,20 до 2,80. Просто ни дерат кожата и изнасят навън печалбата си. Това е пазарна икономика. ако искат и по 5 лв. ще го продават. Правителството нищо не може да направи. Как ще закове печалбите на търговците? Нали това е капитализма, за който скачахме по площадите преди повече от 30 г.

Колкото и да е нечестно е в пъти по-добре от мизерията на соца. Добре сте скачали.

На управляващите ви устройва това. Повече ддс прибирате...

ти да видиш!! комундела си знае едно и също, и винаги си допира до него! ми то само ддс, което го плаща крайния потребител, наема за дюкянчето, тока и заплатите на персоните са 30 % бе фатмаци! а да не си припомняме, че преди фатмака да размаха юмручето нито имаше спекула, нито 100 % инфлация!

То и ковид нямаше, и зелена сделка, и специална операция в Украйна преди "юмручето", ама въпреки това успяхме да станем най-бедната държава в Европа.

войната в украина е от преди 300 дни, а служебното правителство на янев от преди 550 дни!

като са се загрижили толкова много за цените, да вземат да погледнат цената на енергоносителите. Ток, бензин, нафта... там да видят за какво става въпрос. А държавата да се меси и да определя цените на дребо и процента надценка си е чист комунизъм

когато комунделите се загрижат за цените на стоките и "регулирането им, ефекта винаги е един и същ - дефицит и от там повишаване на цените!

Мара да се побара. Абе чалгопитеци, от 2 години тази държава не работи, а само лъжи и кражби.

Всичко в Българския пазар е спекулация даже бабетата дето продават яйца и те ги продават прескъпо

Като не ти вдува тиквата от нищо, що се обаждаш? Можеш ли да ми обясниш какво е "спекулация", като я употребяваш тази дума? А можеш ли да ми кажеш какъв е проблемът, ако някой спекулира на пазара? Как се вдига цена със спекула??? Я пробвай някой път да купиш и после да го продадеш на много по-висока цена ... Ама хранителни стоки, бързоразвалящи се ... Ти пробвал ли си да спекулираш? Ами пробвай! Направи "спекулативна" печалба! Халал да ти е, като я направиш. Ама ако загубиш да не хленчиш ...??? Ама големи отворковци сте бе! Хайде започвайте да спекулирате да ви видим? Нали ги разбирате, колко се печели от спекула?

Тъп и упорит си като Киро и Асен пудел смотан

НАП да заработи. Не може всякаква изметттт да се нарича бизнесмен, което според него означава да не плащаш данъци и да крадеш от всеки човек. После същите отрепки да се излитат по пътищата с разни возила, които реално са откраднали от нас!

Това е управленско безобразие! Кабинетът се занимава с цените на дребно ...??? Все си мислех, че комунизмът свърши в 1997 г. Господа, вие комитет по цените ли ще правите??? :)) Господин Министър председател, единственият регулатор на цените е ПАЗАРЪТ!!! Всеки опит за административна намеса в пазарните отношения създава диспропорции в икономиката и натрупва проблеми, които после рефлектират в цените и въобще на пазара и забавят икономиката. Когато се опитате да се намесвате на пазара, ще създадете, първо още разходи за администрация, второ КОРУПЦИЯ!!!, тя ке ражда там където пазарът се среща с държавния чиновник, трето, "необосновани нараствания на цените" както вие ги наричате, четвърто, ще нанесете щети на икономиката като цяло, заради неадекватната си намеса и още много негативи ... И колкото и парадоксално да ви звучи, точно спекулантите са тези, които в такива случаи уравновесяват цените, те правят пазара ликвиден и цените си намират равновестната точка. Всъщност, спекулантите имат положителна роля в борсовата търговия! Но вие с военното образование това откъде да го знаете??? А, слушате Румен Гечев ... ??? Е, те с Жан Виденов още от 1994 г. преследват "спекулантите" и още един не са хванали ... :))

Ще нагласят цифрите, само и само да влезем в Еврозоната. После ще ни болят дупетата известно време, но сме свикнали!

Абе ганьо, продавачи постоянно въртят спекула с цените и ти дерат кожата, ти си мислиш, че от еврото ще ти се вдигнат цените! Отде ви изравят, бе!

Каква друга песен, ганчо? Според теб спекулата изведнъж ще спре, че да запея друга песен, така ли? Отде ви изравят бе.

Често пазарувам в кварталния магазин в ,,провинцията,, който не е малък и цените са му по ниски от ,,промоциите,, във ,,любимите ни вериги,, !!! Сега се сещайте кой помпа инфлациите и чий са тези вериги :)))

Хубав пример си дал, но не си го разбрал. В малкия магазин пазаруват хората с ниски доходи и не са склонни да плащат високи цени. В големите вериги влизат всички, там бедните пазаруват на промоция, а богатите ... просто тъпчат количките и не им пука! Извод: Цените са такива каквито пари имат клиентите да плащат! Втори извод: Инфлация има, защото в населението има достатъчно пари да плаща по-високите цени!!!

До "Ужас". Мислиш,че при "пазарна икономика" като нашата няма спекула? А как се нарича скрития монопол на стоки?

При бивши ,,комунисти,, станали диви капиталисти няма такова определение ,,пазарна икономика,, всичко спекула и грабеж !!!

Спекулата е друго нещо. В икономиката има повече от един термин и всеки си има свое значение. Не се опитвай с една дума да кажеш всичко!:)) СПЕКУЛАТТА е покупка с цел извличане на печалбо от краткосрочно повишение на цените. Ако ти стиска пробвай да спекулираш. Тогава ще видиш, че нито е лесно, нито се печели гарантирано и няма нищо нередно в него. Спекулата е борсов термин. Спекулантите със своите постоянни сделки на борста осигуряват на производителите сигурен пласмент на продукцията, а на крайните купувачи лесно запълване на нужните количества от търсената стока. Така те осигуряват ликвидност на пазара, ако знаеш какво е това, а това регулира цените, прави ги стабилни. Ако някой се опита да продаде на по-висока цена, веднага се намира спекулант, който е купил на по-ниска и веднага продава и сваля цената. Така цените намират равновесната си точка, защото благодарение на спекулантите се сключват много на брой селки и винаги има някой на борсата, който е готов да продаде или да купи, акоцените започнат да се отклоняват.

Най - лесния начин да се спре спекулата,е прогресивен данък печалба. Колкото по- голяма ти е печалбата толкова по- голям да ти е данъка върху нея.

... Тони, момчето за милиони се изходи! Уф, че замириса!

Браво, пич, и ся комунизъм ли пак ще стоим? Че 45 години ни бяха малко ...? Докато има тъпотия, комунизмът няма да умре!

Сетиха се. Защо ли чак сега ? Може би ако не се обуздае инфлацията ще има проблем с влизането в еврозоната.

Основните стоки са окупирани от мафията ! Захар , олио , брашно , яйца , алкохол , цигари , лекарства и др.подобни. Стоглавата ламя определя цените им и от там тръгват към складовете на едро и търговците . Докато не се отрежат главите на ламята цените ще са нереално високи !

Алкохола и цигарите , категорично няма как да се обсъждат като основни стоки..!

ти още малко и коката ще ми спреш... :))))

мизерни комунделски ефтини лозунги и лъжи, през това време Мунчо и шайката му се скъсват да крадат

На ниво Министър председател се говори за "спекула" в условия на пазарна икономика! Това е скандално!!! Обидна некомпетентност, НЕ! ПРЕСТЪПНА некомпетентност!!! Като са неграмотни военни, нямат ли икономически съветници???

Не си Прав . Бизнеса плаща 5% Печалба и 0% ДДС - тоест - Перфектни Условия за Бизнес , а не за Свърхпечалби - все пак има и Морал . Та в този ред на мисли - Държавата може да увеличи Данъците на Бизнеса и Пазарната Икономика от Чужбина ще запълни Дупката .

Поредната пушилка. Не съм икономист, но ще ви кажа, че инфлацията ще намалее, не заради правителството. Ще намалее, защото се работи със стария бюджет. Не се пускат пари на пазара и инфлацията намалява. От там ще паднат и цените. Когато няма кой да ти го купи, каквито и далавери да се правят, ако не свалиш цената, ще си продаваш стоката, докато и мине срока на годност. И пак ще свалиш цената. Кирчо и Кокорчо, с хлабавата си, американска икономическа политика, доведоха в страната нечувана инфлация. Спасението е да се приберат парите в банките ( чрез висока лихва), да се вдигнат данъците( не е добре) или да се задържат заплатите на същото ниво ( което правят). Винаги намаляването на инфлацията минава през гърба на хората. Парите взети на заем от Кирчо и Кокорчо трябва да намерят тяхното материално изражение. Само пирамидите правят от парите - пари. Нормалното е пари-стока-пари' .

Личи ти че не си икономист, но доста неща си уцелил, пич. Генерално си прав! Ти показваш повече икономическа култура от премиера.

... и премиерът, защото не разбира основни макро и микроикономизески процеси и този попгоре, който или не знае или изопачава фактите .. най-голям дълг (ако това му е проблемът, че поради дългът инфклацияат нараствала,,м кеот показва, че не е икономист:) спрямо БВП имаше последнат година от управлението на ИПОН-еца.

Виж какво, човекът е направил опит, НЕ Е ИКОНОМИСТ, сам си го казва, има повече уцелено от премиера и това ако не е за поущрение, кое??? Не се прави на интересен, бъди великодушен!

Ако чакаме на недоразумението в икономическото министерство, спукана ни е работата!

Безумен материал, това на снимката не е държавата . Това в служебния премиер. Аман от нелепи твърдения и безумни обобщения...

Като са високи цените, ами продавайте!!!! Какво се оплаквате? Ето ви бизнес ниша, използвайте я! Какво чакате на готово? Хайде "спекулирайте", нали от "спекула" много се печелело? Хайде "спекулирайте", печелете!! А, я ми обяснете, какво означава "спекула" при пазарна икономика?

... само си драскат по форумите, за друго не стават.

Браво! Време е да ограничите спекулата! Това е КАРТЕЛ! Няма свободна търговия, видно е! Ба гърба на народа!

Мерките ще започнат със сезал и дърво.

Да обесим зеленочорапковците, че ще ни ликвидират!