Роднините на изчезналия след ужасяващия трус в Турция наш сънародник са отишли на място в Искендерун и се надяват да е жив. Причината - че изпод руините на неговия блок има немалко извадени хора, които са ранени и се намират в болницата, но още не са идентифицирани.

"И надеждата е, че той е между тези неидентифицирани хора", каза външният министър Николай Милков пред медиите у нас. Той уточни, че до края на деня ще стане ясно.

Консулската ни служба следи ситуацията и е в постоянна връзка с близките на безследно изчезналия, добави Милков. Той е български гражданин с двойно гражданство, а към момента няма данни за други ранени, жертви или в неизвестност наши сънародници, стана ясно и от думите на нашия посланик Ангел Чолаков, който е в Адана, където българските спасители вече се включиха в издирването на оцелели изпод руините.

"Понеже има редица турски граждани, които се намират на територията на трети страни и искат да се върнат Турция, за да окажат помощ на свой близки, в някои държави, както това е в посолството ни в Скопие, нашите консулски служби работят със силно увеличено работно време, за да могат да издават транзитни визи на тези турски граждани, които искат да се върнат там", обясни министърът.

Николай Милков изказа съболезнования на близките на загиналите от земетресението в Турция и пожела възстановяване на ранените. Той добави, че вчера е изпратил телеграма до турския си колега Мевлют Чавушоглу.

"Радвам се, че България е страната, която първа или втора, това не е състезание, но много бързо успя да окаже помощ на съседна Турция", отбеляза министърът на външните работи. И визира и трите полета на самолети Спартан, които оказаха ценна помощ. Единият Спартан е направил два курса до момента.

По отношение на евентуална бежанска вълна Милков каза, че към момента не е правен анализ дали бежанският поток към страната ни ще се увеличи.