Ако президентът не се съобрази с моите предложения, отговорността за това остава у него, заяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти в Брюксел, където участва в извънредното заседание на Европейския съвет. Това е първото му официално посещение извън страната, откакто служебният кабинет встъпи в длъжност.

Той даде да се разбере, че няма намерение да се отказва от вече предложените от него за нови служебни министри и държи Даниел Митов да застане начело на Външно министерство, а Георги Тахов да оглави министерството на земеделието и храните.

"Отговорността за министрите досега е изцяло моя. Ако има някакви други виждания, този, който осуети предложените министри, той ще понесе отговорността. Ако не се случат предложенията, които аз правя, тогава друг поема отговорност", заяви той.

В отговор на въпроса дали е съгласен, че зам.-председател на партия, какъвто е Митов на ГЕРБ, не трябва да става служебен министър, Главчев отговори: "Няма да коментирам изказвания, различни от моите. Очевидно не мисля така, след като правя това предложение".

"Имам предложения, очаквам решението на президента. Ако не се съобрази с моите предложения, отговорността за това остава у него", повтори служебният министър-председател. 

"Готов съм на диалог с президента, какъвто съм провеждал и досега", все пак уточни Главчев. 

Той отново, както и вчера, не отговори на въпроса дали ще отиде в петък на "Дондуков" 2 на среща при Румен Радев, на която президентът обяви, че ще го покани, за да обсъдят номинациите и рокадите. Те не бяха одобрени от държавния глава, който критикува подчертано особено кандидатурата на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, който е номиниран от служебния премиер за външен министър. 

"Не може заместник-председател на политическа партия да е външен министър в служебен кабинет", категоричен беше вчера Румен Радев.

Президентът обоснова поисканата среща със служебния премиер с аргумента, че иска да чуе "реалните мотиви, които накараха г-н Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава, изведнъж да си сменя мнението". И изрази надежда Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и изобщо върху цялостното доверие върху изборния процес, "когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник". Президентът напомни още, че когато той е отговарял за служебните правителства, партиите "не можеха и за си помислят за подобно вмешателство".

В отговор на президента снощи отново от Брюксел Димитър Главчев заяви, че номинациите на двамата нови служебни министри са изцяло негови и са били направени преди апела на Бойко Борисов от партийното събрание на ГЕРБ. Служебният премиер добави, че Румен Радев е запознат с този факт, тъй като двамата са коментирали предложенията на Главчев.