"Не може заместник-председател на политическа партия да е външен министър в служебен кабинет" - това коментира пред журналисти държавният глава Румен Радев, след като посрещна на площад "Св. Александър Невски" президента на Италия Серджо Матарела. Двамата ще отдадат почит пред Паметника на Незнайния воин.

Докато всички се питат дали Радев ще издаде указ за исканата от служебния премиер смяна на земеделския и външния министри, президентът не отговори конкретно, но заяви, че иска да чуе мотивите за тези действия на Главчев, затова го покани в петък на "Дондуков" 2. 

"Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебното правителството. Това е поредното доказателство за провала на конституционната реформа. В стремежа си да наложат пълен монопол във властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията, обезмислиха служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Вече виждате как от партийни събрания се дават разпореждания, как се заплашва министър-председателят", заяви Радев. 

Той изрази надежда Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и изобщо върху цялостното доверие върху изборния процес, "когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник". Президентът напомни, че когато той е отговарял за служебните правителства, партиите "не можеха и за си помислят за подобно вмешателство".

"За външния министър стана ясно откъде идва заръката, но кой поръча смяната и на земеделския, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет с мотив за приемственост и като човек с доказан мениджърски опит?", попита Радев.

"Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя мнението през ден и нормално ли е изобщо през ден да сменяме министър? Така объркваме и обществото, и бизнеса, и партньорите. Аз вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, но и ще настоявам и той да си спази обещанието, което даде пред мен и пред обществото  - че ще предложи кабинет, равноотдалечен от всички партии", категоричен е президентът. 

За това в петък той кани Главчев да обсъдят предложенията му, които "не може да включват заместник-председатели на политически партии".

"Искам да чуя реалните мотиви, които накараха г-н Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава, изведнъж да си сменя мнението". 

Ако все пак Главчев настоява за смените в цитираните министерства, Радев каза: "Той има правото на настоява, аз имам правото да имам все пак някаква отговорност за запазване на политическо благоприличие в този кабинет. Досега в мой служебен кабинет не съм назначавал заместник-председател на политическа партия. И това няма никакво отношение към външно политическия ракурс на страната". 

По думите на Радев в страната има достатъчно подготвени дипломати с евроатлантическа ориентация: 

"Имаме десетки прекрасни дипломати, всички с качества да бъдат министри, така че винаги може да се намери достоен външен министър, който да отстоява външнополитическия курс на България и нашия стремеж към пълноценна европейска интеграция".

Попитан за призива на опозицията да смени Главчев, президентът обясни: "Чух призиви на различни народни представители, но нека да е ясно, че моят ангажимент остава да не допусна конституционна и управленска криза въпреки неуместните промени в Конституцията. 

На въпрос за вот на недоверие срещу служебното правителство, какъвто искат да инциират от БСП и "Възраждане", Радев посочи, че доста конституционалисти, а дори народни представители, са на мнение, че това е невъзможно в правен смисъл.