"Дал съм своите предложения за издаване на указ. Повече по въпроса няма какво да кажа. Сега на ход е президентът Радев" - това заяви пред журналисти в Брюксел служебният премиер Димитър Главчев в отговор на поканата от държавния глава за среща на "Дондуков" 2, за да обясни мотивите си. 

"Призовавам го и той да си изпълни задълженията по Конституция. Предложенията са изцяло мои, просто така се стекоха обстоятелствата, че се появиха призиви от партийни събрания, само че бяха последствие от разговорите, които проведох и това не е трудно да се провери. Закъснението - в 22 часа, при първото ми предложение, се дължеше на това, че изчаквах комуникация с президента, защото аз смятах, че така е коректно. В този смисъл той е запознат и с двете промени и аз нямам какво повече да кажа", заяви Главчев. И добави: 

"Очаквам той да направи своята стъпка по Конституция, защото както казах и на първото заседание на Министерския съвет, България не може да бъде в режим на изчакване. Два дни са твърде много, изборите са на вратата. Външно министерство има много сериозна роля при организиране на изборите. Нямам доверие на двамата министри, които съм предложил за смяна, тъй като не могат да работят на оборотите, които аз искам. Искам непрекъсната комуникация и това се отнася до всички министри, както искам и бързи решения. Наистина нямаме време за изчакване". 

Попитан за думите на президента, че изпълнява политически щения, Главчев отговори, че е ясно кого визира Радев. "Само че аз ви казвам и не е трудно да се провери, че разговорите, които бяха по промяната, се случиха доста преди изказването на партийно събрание. На което и да е партийно събрание, който и да се изкаже, не би оказало никакво влияние", категоричен е служебният премиер. 

Главчев не отговори дали ще се отзове на поканата на президента за среща в петък, но посочи: "По всякакви въпроси съм готов да продължа комуникацията си с президента Радев - въпроси, които се отнасят до доброто бъдеще на българските граждани. Когато приех мандата, казах, че няма да се отклоним от европейския път на развитие на България и това ще го спазвам".