Прокуратурата работи по сигналите, подадени от служебното правителство. През следващите дни пресцентърът ще ги обобщи и обяви. Това каза пред журналисти от Албена главният прокурор Иван Гешев.

"Ние разследваме всякакви сигнали, подадени към нас. Сигналите, подадени от служебното правителство, не са много на брой. Те ще бъдат обобщени, представени, ще бъдат информирани българските граждани на какъв етап са", коментира Гешев.

Няма обаче да се оповестяват сигналите на последното Народно събрание, като само 50 от тях са на комисията на Мая Манолова.

"Има и много сигнали срещу длъжностни лица от служебното правителство, от предишното правителство", допълни главният прокурор, като подчерта, че ще бъдат оповестени само подадените от служебния кабинет до момента.

"Къде живее главният прокурор, не е най-важното в държавата", каза още Гешев по повод изнасянето му от вилата в резиденция "Бояна". Той уточни, че от днес е с охрана на НСО, а не от вчера, когато го обяви правосъдният министър Янаки Стоилов.

"Дали съм защитен, или не съм - едва ли представлява интерес за българските граждани. Аз съм наясно, че никой не ме е карал да ставам главен прокурор насила. И ще спазя закона такъв, какъвто е", каза Гешев.

Главният прокурор определи като пресилени твърденията, че масово служители на вече прехвърленото към правосъдното министерство Бюро за защита на свидетелите преминават в редиците на НСО.

"Преминаването на хора от Бюрото към НСО е силно преувеличено, ако не броим няколко шофьора, явно пак се получава някакво изкривяване на информацията. В такава държава живеем, че детската игра "развален телефон" много често циркулира и в медиите, и в живота, и всичко около нас", заключи главният прокурор.

По думите на главния прокурор спешно се нуждаем от приемане на закон за лобизма. Той защити идеята си повод инициирането в предишния парламент от адвокат Николай Хаджигенов закриване на спецправосъдието, за което не достигна времето да стане факт.

"Да си адвокат на определени лица по дела в спецсъда, след това да станеш депутат и да промениш законите в интерес на лицата, които защитаваш... Да, това е законно в България. Дали е морално? Да си отговорят българските граждани", коментира той.

"Не кореспондира с европейските ценности по никакъв начин, с върховенството на правото и Конституцията да предложиш на НС да се иска оставката на действащ магистрат, още повече магистрат по наблюдавана преписка, на която си бил адвокат, а по-късно депутат. Тук по-скоро възникват едни морални въпроси. Но е въпрос за законодателно регламентиране", коментира главният прокурор. Според прокуратурата този проблем не търпи отглагане, защото във всички държави има такива правила.

Преценката дали ще има повдигане на обвинение за заседналия кораб на Яйлата е на наблюдаващия прокурор, каза Гешев. "Колегите от Добрич работят, знаем, че случаят е обществено значим, ще информират българската общественост", добави той.

Гешев повтори, че е само административен ръководител на прокуратурата и няма как да знае подробности от разследването на убийството в "Сухата река", по което работи Софийска градска прокуратура съвместно със СДВР.

Той добави още, че не е запознат и с разследването на Националната следствена служба за шефа на НАП Румен Спецов. Потвърди само, че има досъдебно производство за данъчни престъпления, което е висящо.

"В момента, в който има някакъв краен акт, ще бъде уведомена българската общественост", обеща Иван Гешев.