Главният прокурор Иван Гешев се е изнесъл от държавната резиденция "Бояна", съобщи "Дневник", чиято информация е потвърдена от Министерския съвет.

Главният прокурор живя около година и половина в Дом 5 на резиденцията. Договорът му е трябвало да бъде прекратен до първи октомври 2021 г., но преди тази дата той и семейството му са напуснали вилата. Според медията в имуществената си декларация обвинител №1 е декларирал, че е живял под наем в апартамент от 57 квадратни метра, а наемодател е била администрацията на Министерския съвет. Гешев е плащал 2200 лева наем.

"В случая се касае за хотелско настаняване в обект, който не е част от ведомствения жилищен фонд на Министерски съвет. Хотелското настаняване е при условията на услугата "дълъг престой", дефинирана като настаняване в помещения за не по-малко от три последователни нощувки, реализирани от един настанен", пише в отговорите от Министерския съвет до "Дневник".

Предизвестието за напускане е било подадено още на 1 септември тази година.

От прокуратурата засега не са коментирали информацията. Преди време, когато бе оповестено, че главният прокурор живее в "Бояна, самият Гешев коментира, че от това "няма да изскочи заек".

"Плащам наем за имота, в който живея. На пазарни цени. Аз живея в държавен имот по препоръка на всички български служби за сигурност. Казвам - всички български служби за сигурност, включително и НСО", заяви тогава по казуса главният прокурор.