Аз отдавна съм апелирал към прокуратурата, и в частност към Иван Гешев, да си отварят очите за това, което става в държавата. Ако г-н Гешев е прогледнал към днешна дата е радостно, но не буди в мен възторг. Защото г-н Гешев трябваше да е прогледнал много отдавна и ръководената от него прокуратура много отдавна трябваше да е въвела върховенството на правото и да е възстановила чувството за справедливост у българските граждани.

Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод брифинга, даден от главния прокурор, по време на който Иван Гешев скъса написаната си оставка и посочи, че в държавата има политическа мафия.

По думите на Демерджиев, никой няма да ни чака да продължаваме да имитираме борба с корупцията.

"Разбира се, че няма върховенство на правото в българската прокуратура. Когато си затваряш очите и позволяваш да безчинстват определени политици и да чакаш те да ти посегнат, за да провидиш нещо и да направиш нещо срещу тях - това е много закъсняла справедливост", добави вътрешният министър. 

Демерджиев каза още, че в МВР няма постъпили сигнали за заплахи срещу главния прокурор и призова обвинител №1, ако има такива - да уведоми вътрешното ведомство. 

"Това, към което го призовавам и него, и цялата прокуратура, е да се събуди и да покаже на обществото, че е активна. Сто пъти сме коментирали делата, които стоят на трупчета. Какво трябваше да се случи, за да се провидят неща, които стават години наред. Не отричам имената, които Иван Гешев назова. Тези дела, които седят на трупчета трябва да се отпушат. Много са. Разбира се, че в този списък влиза и делото "Барселонагейт", уточни той.

Вътрешният министър допълни, че посоката е истинска борба с корупцията. Във връзка с имената, посочени от главния прокурор, Демерджиев допълни: "Не отричам имената, които той назова. Това са част от имената. Към тях могат да се добавят още", е мнението му.

Дали очаква искане на имунитети и арести, вътрешният министър заяви: "Аз ги очаквам от деня, в който съм стъпил на поста. И оттогава апелирам това да се случи. Не съм започнал тази борба в деня, в който са ми поискали оставката".