Оставката на главния прокурор Иван Гешев е личен избор. Така коментира в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изявлението на главния прокурор Иван Гешев, който малко по-рано скъса публично оставката си и категорично заяви, че ще изкара мандата си докрай.

"Когато сме говорили за реформи в съдебната система, когато е имало политически оценки към други независими органи и власти в държавата, чието разделение е гарантирано от Конституцията, нашата позиция винаги е била принципна. Не става въпрос за персонални оценки", заяви Карадайъ.

По думите му някои медии персонализирали позицията на ДПС.

"А явно някои от персоните пък са ги възприели като непринципни позиции в защита на държавността. А тук не става въпрос за персонални оценки. Ние казахме, че има компетентни органи, подкрепяме за идеята за внасяне на искането пред компетентните органи, но ние не сме тези, които ще се произнасят. Ние сме онези обаче, които трябва да направим съдебната реформа, включително и с промени в Конституцията. Всичко друго е опити за внушение и неправилна интерпертация", обясни отново депутатът.

Малко по-рано Иван Гешев заяви, че настоящата позиция на ДПС граничи с предателство. Главният прокурор подчерта, че иска да извади политиката от прокуратурата.

"Политиката се опитва да ръководи прокуратурата в интерес на користните си интереси, сега го прави безобразно и брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности като върховенството на закона и правовата държава, повечето политици нямат елементарен морал", посочи обвинител номер едно.