ИТН харесва идеята на Мария Габриел за експертно правителство с широка подкрепа, но се притеснява от участието на БСП в него заради противоположните им позиции по бюджета и дефицита. От партията ясно заявиха, че няма да подкрепят кабинет, който ще заложи на големи харчове. Това стана ясно от срещата на номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел, лидера на партията Бойко Борисов и преговорния екип с последната партия от поканените на лидерска среща - "Има такъв народ".

И този път екипът на ИТН беше воден от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, макар че срещата беше анонсирана и като лидерска. Йорданов подчерта, че винаги е казвал, че в едно правителство трябва да има експерти. 

"За нас е важно да има правителство с по-широка подкрепа, съответните министри да бъдат експерти в съответната област, но е много важно и каква програма ще изпълнява това правителство", каза Йорданов в началото на разговора.

Той посочи, че като дясна формация, от ИТН държат да няма "широки пръсти на финансовия министър" и да няма висок дефицит. По този повод Тошко Йорданов изказа опасения заради точно противоположната позиция на БСП и напомни, че знаят колко е тежко с тях по тази тема, тъй като вече са управлявали заедно в четворната коалиция.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че партията няма да подкрепи правителство, което е склонно да прави големи харчове и в този смисъл предстоят тежки разговори на Габриел с БСП и ПП. Според "Има такъв народ" страната се нуждае от по-рестриктивен бюджет, с дефицит до 3%, за да може да излезе от кризата. 

Само два часа по-рано лидерката на БСП Корнелия Нинова поиска на срещата с ГЕРБ дефицитът да бъде поне 4%, защото не е реалистично да остане 3%.

Тошко Йорданов напомни, че не трябва да очакват от най-малката ПГ "безусловна подкрепа". И БСП, и ПП са доста по-левичарски от нас, повтори той. "Ние няма да подкрепяме безогледно харчене в държавния бюджет, защото резултатът ще бъде ужасен", предупреди още Тошко Йорданов. 

"Ние сме най-малката партия и математиката за правителство излиза и без нас. Ние ще дадем подкрепа само ако предложенията и посоката на развитие бъде правилна. Така че не ни разглеждайте като безусловна подкрепа. Все още не сме ви дали подкрепа, а ви предстоят тежки разговори за финансите и с БСП и ПП, които са доста левичарски", каза Тошко Йорданов.

Снимка: БТА

Мария Габриел обясни и своята позиция, че дефицит от 3% е напълно постижим за 2024 г. И обеща, че понякога, особено по финансовата тема, ще й се налага да не бъде толкова дипломатична. Тя обаче подчерта, че е поела ангажимента пред БСП да няма орязване на социални разходи.

"Търсим широка подкрепа, това е силно послание. И ако с тази откритост и диалог водя всички тези разговори, това е заради това - подкрепата да е широка, да стъпва върху ясно разписани мерки и да стъпва върху основа, която макар и разширена във времето, да е стабилна", обърна се към представителите на ИТН Мария Габриел.

От ИТН подчертаха, че харесват експертния профил в модела на бъдещия кабинет.

"Нека останалите, подкрепящи правителството, наистина да предложат експерти", добави още депутатът от ИТН.

"Тези разговори са предпоставка за това - подкрепата да бъде публична, да бъде ясно очертана. Благодаря ви за отговорите, които днес дадохте, защото те много ясно очертават параметри и посока", каза на ИТН Габриел.

След срещата с ИТН Борисов призна, че е обнадежден за правителство. 

От формацията на Слави Трифонов подкрепят съставянето на редовно правителство, стана ясно още на първите разговори с мандатоносителя миналата седмица. След първата среща лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обаче коментира, че не е имало конкретика, нито постигнато съгласие.

"Рано е да преценим накъде вървят нещата. Още няма съгласие за нищо. Целта на ИТН не е да влезе в правителство. Дали ще участваме или не, това е бъдещ разговор. Ако видим смисъл, ще участваме. Ако не намираме такъв, какъв е смисълът да участваме? Намеренията, за да са ефективни, трябва конкретика срокове и детайли", коментира тогава Йорданов.

По-рано Мария Габриел се срещна с лидерите и ръководствата на БСП и ДПС.

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова постави условията си за участие в експертно правителство - да не се изнася оръжие за Украйна и дефицитът да бъде поне 4%. Тя обаче не даде окончателен отговор, защото обясни, че първо трябва да осъществие вътрешнопартийното си допитване, като за целта утре свиква Национален съвет на БСП.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди констатацията от първата среща - че е налице припокриване между приоритетите на движението и на Мария Габриел. Правителство с ясен мандат за ДПС означава ясно поети ангажименти, които да се следват във времето, каза лидерът на ДПС на номинираната за премиер. Карадайъ подчерта, че ДПС има експерти във всички сфери.

Мария Габриел предложи на партиите, с които се срещна, да помислят за експертно правителство с ясно очертан мандат за една година, в което има не само общи приоритети, а и мерки. Срещи с "Възраждане" и ПП-ДБ нямаше.

Предстои номинираната за премиер от ГЕРБ еврокомисарка да получи първия проучвателен мандат от президента Румен Радев днес следобед, от 15.00 часа.