След първите мъже в държавата и лидерът на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ, Бойко Борисов се срещна с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски в партийната централа.

"Проблемът е в езикът на омразата. Трябва да решите тези неща. Колкото по-бързо, толкова по-добре", заяви пред делегацията от Скопие бившият премиер .

"Езикът на омразата - това е най-голямата пречка. Сега трябва да се решат всички критични въпроси. Те трябва да се сложат на масата. Ние ще ви подкрепяме. За нас интересът е да сте в ЕС. Възползвайте се.", допълни лидерът на ГЕРБ.

Той изтъкна, че колкото и да са добри намеренията за инфраструктурната свързаност, те ще отнемат доста време. ЖП линия се строи за 10 години, а магистрала за - 6-7 години, напомни Борисов. И изтъкна, че "ще отнеме време хората да го усетят".

 

"Имате прекрасни условия да решите най-тежките проблеми на двете държави. На мен ми е най-лесно, ние сме опозиция", каза още Борисов.

Ковачевски благодари на Борисов, че България беше първата държава, която преди 30 години призна Македония за държава. Северомакедонският министър-председател честити и 15-годишното ни членство в ЕС.

По-рано Ковачевски се срещна и с президента Румен Радев, и с председателя на Народното събрание Никола Минчев.

По-рано съвместно заседание проведоха правителствата на двете страни и подписаха три меморандума.