Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев е поел инициатива да организира среща с колегите си от Република Северна Македония /РСМ/ и Албания. Целта е те да настояват пред Европейската комисия жп връзката София-Скопие да бъде включена в направлението на транспортния коридор "Западни Балкани", съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Министър Събев е обявил идеята, след като заедно с министъра на транспорта и комуникациите на Северна Македония - Благой Бочварски, подписа Меморандум за разбирателство като основа за водене на преговори. Разговорите бяха в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и РСМ в София.

Двете държави ускоряват работата по жп връзката София-Скопие. План за развитието на проекта, оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български експерти и техни колеги от Северна Македония.

Първият полет по редовната линия София-Скопие може да се осъществи още през март, са съобщили двамата транспортни министри. Те са подписали съвместна декларация, в която се изразява желание за установяване на авиолиния между двете държави. Вече има заявен интерес от авиокомпании за осъществяване на полетите, българската държава ще осигури необходимите разрешения, а от другата страна са поели ангажимент за преференциални такси, е заявил министър Събев.

Предвижда се на първия полет да присъстват представители на изпълнителната власт и туроператорски фирми, които да договорят със своите колеги от Скопие бъдещи туристически пакети.

В рамките на заседанието е подписана и декларация за намерение за намаляване на цените на едро на роуминга между двете държави. Те трябва да стигнат такива нива, че когато гражданите са в съседната страна, да ползват тарифи като у дома. Това е още един ход за подобряване на мобилността на гражданите, е посочил българският министър Николай Събев.