Днес си взехме последно сбогом и изпратихме патриарх Неофит в последния му път. Негово Светейшество бе изпратен с всенародна любов, като хиляди го придружиха в последния му път. 

При митрополитската катедрала "Св. Неделя" прозвучаха топовни салюти. След кратката служба прозвуча и Химнът на Република България. Траурен камбанен звън и пасхално слово огласиха центъра на София.

Снимки от сбогуването с Негово Светейшество ВИЖТЕ ТУК >>> 

Ковчегът бе положен при гроба на екзарх Йосиф от южната страната на храма "Света Неделя".

Преди това литийното шествие с ковчега с тленните останки на патриарх Неофит тръгна от катедралата "Св. Александър Невски", след като там бе проведено опело и заупокойна литургия. 

Тялото на българския патриарх бе положено в специален лафет (гаубично оръдие, впоследствие преработено в транспортно устройство), както е било и при погребението на цар Борис III. Пред лафет вървяха свещеници от Българската православна църква. 

Снимка: БТА

Шествието бе съпровождано и от гвардейци, които изнесоха ковчега от храма "Александър Невски".

Стотици хора се бяха събрали да изпратят патриарха в последния му път.

Част от шествието бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

Снимка: БТА

Траурната процесия премина през централните столични улици бул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Мария Луиза".

Преди това в катедралния храм "Александър Невски" бе отслужено опелото на Негово Светейшество - блажено починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит, което бе възглавено от патриарх Вартоломей, който пристигна към 10.16 часа в храма. Опелото бе в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на БПЦ-БП.

Днес е вторият Ден на национален траур в памет на патриарх Неофит.

Снимка: БТА

Духовникът, църковен интелектуалец и човек, който стана синоним на добрина, смирение и отдаденост, почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия вследствие на многоорганна недостатъчност.  

Печалната мъка от кончината на Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит споделяме всички православни и нашата Света Велика Христова църква в Константинопол, нашата и ваша обща духовна майка и хранителка, каза в словото си Вселенският патриарх Вартоломей, след като отслужи опелото. Той добави: 

"Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит имаше 28 години архиерейско служение и 11 години патриаршеско, той почина, като благославяше България и се причисли към блажено починалите свои предшественици. По човешки е време на траур, на църковен и национален траур". 

Вселенският патриарх Вартоломей припомни, че е дошъл сега в София отново, както и през ноември 2012 г., когато беше погребан с благословение блаженият патриарх Максим, за да скърби заедно с българския народ.

"Изпращаме човек Божий - патриарх Неофит, който с постоянство посвети целия си живот на победителя на смъртта, на нашия Господ Иисус Христос и на служение на неговата църква. Погребваме един епископ на любовта, наследник на апостолите, свидетел и проповедник на Възкресението, както самите апостоли", каза Вселенският патриарх Вартолой.

Той добави, че познава патриарх Неофит от много години и оценява неговата скромност, кротост и деликатност, благородството и благостта на характера, и на личността му, верността му към светата православна вяра, любовта му към църквата и почитта му към всичко свещено и свято. Знаехме за любовта на патриарх Неофит към родната българска земя, за благоговението му към майката църква в Констатинопол и той се радваше на голяма любов от нас", заяви Вселенският патриарх.

Той припомни, че патриарх Неофит беше първият декан на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" след неговото възстановяване

Преди това в 9:30 ч. в патриаршеската катедрала започна светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която бе предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, сега наместник-председател на Светия синод.

"Днес изпращаме в последния му земен път Светейшия наш отец - патриарх Неофит. Прекланяме се пред неговата светла личност. Да следваме примера и принципите му", заяви Варненският и преславски митрополит Йоан, който прочете от амвона словото по повод кончината на духовния баща на България.

Митрополит Йоан си взима сбогом с партриарх Неофит

Снимка: БТА

Тленните останки на патриарх Неофит бяха поставени в храм "Свети Александър Невски" около 8 часа тази сутрин. Траурната церемония започна с камбанен звън и молитви. 

Храмът бе преизпълнен с миряни, духовници, държавници и дипломати. В катедралата присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова, министър-председателят в оставка акад. Николай Денков, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г)., Симеон Сакскобургготски.

Сред дошлите да си вземат последно сбогом бе и митрополит Епифаний от православната църква в Украйна. Присъстваха също посланиците на Русия и на Украйна у нас - Елеонора Митрофанова и Олеся Илашчук. 

Посланик Митрофанова изрази негодуванието си, че на опелото присъства митрополит Епифаний, който представлява православната църква в Украйна. Той не е бил поканен за участие в богослужението. 

В храма миряни, духовници, държавници и дипломати си взимат сбогом с патриарх Неофит

Снимка: БТА

Кой присъства на погребението носи своята символика. Тук бяха представители от сръбската, македонската и албанската църкви. Румънският патриарх Даниил не присъства, но изпрати видеопослание.

Руският патриарх единствен е получил уведомително писмо, но не и реда за опелото, което е деликатната разлика с другите.

В "Свети Александър Невски" бяха и представители на руската църква. На сайта на Патриаршията руският патриарх изрази съболезнования, а в Руската църква в столицата е отслужена панихида.

Епифаний Киевски оказва почит на патриарх Неофит

Снимка: БТА

НСО, полицията в София и Столична община предприеха специални мерки за осигуряване реда и пътната безопасност около храм-паметника "Свети Александър Невски" и църквата "Света Неделя". 

Хората преминаваха през два контролно-пропускателни пункта - от северната и южната страна на църквата "Св. Александър Невски".

Поетапно бе спирано и възстановявано движението по ул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Княз Ал. Дондуков" и бул." Княгиня Мария Луиза". Причината е литийното шествие от храм-паметник "Свети Александър Невски" до църквата "Света Неделя".

Вероятно на 20 март ще е заседанието на Светия синод, за да се определи наместник-предстоятел. Изборът на Сливенски митрополит трябва да се случи до три месеца, а на патриарх - до четири месеца.