За едночасовото спиране на движението по пътното платно пред завода, те получиха разрешение от кмета на града Хасан Азис, който поведе шествието от протестиращи работници по пътя, носейки българския трибагреник, предаде БТА. Той обясни, че така изказва своята съпричастност в защита на работниците, въпреки че не е металург.

Протестът беше охраняван от полицията. Униформен служител го обяви за незаконен, тъй като липсвала думата "разрешавам" в документа, подписан от Хасан Азис, предаде БГНЕС.
В отговор кметът заяви, че щом МВР не уважава подписа му, вероятно не го признава и за законен кмет на общината.

След като вдигнаха блокадата, протестиращите се подредиха на дълга опашка в очакване на счетоводните извлечения за дължимите им заплати от миналия октомври. Издаването на документите обаче става бавно, не повече от 5 такива се получават за час, обясниха работници, които вече са ги взели. Да поискат тези документи ги посъветва вчера социалният министър Младенов.

Със съдействието на Инспекцията по труда над 300 работници ще получат извлечения за дължимите им суми. С тях работниците ще могат да подадат искови молби до съда и да извадят изпълнителни листове, с които да поискат запор на сметките и имуществото на собственика на завода Валентин Захариев.

Около 70 документа са напълно готови в сектор "Заплати", но нарочно не ни ги дават, за да ни попречат навреме да подготвим нещата с адвокати за исковете, надвикват се гневни работници. Извлеченията трябва да бъдат заверени от икономическия директор Валентин Манев и едва тогава може да се стигне до съдия изпълнител.

Служители от Инспекцията по труда контролират изготвянето на извлеченията, но това не успокоява протестиращите. Напрежението сред тях е огромно, хората са убедени, че Захариев е заповядал умишленото забавяне в издаването на документите.
Работници се информирали, че при масови искове срещу работодателя, надхвърлящи 100 броя, сметките на Захариев в Европа, САЩ и България ще бъдат блокирани светкавично. Захариев знае това и нарочно бави процедурата по издаването на документите, убедени са хората от опашката.

"Очаквахме днес министър Тотю Младенов да ни даде надежда, че парите са осигурени, но все още никой не ни казва нищо", коментираха протестиращите.
"Дори и днес да пристигнат заплатите, банката ще ги запорира, имам натрупани задължения за вноски по личен кредит. Заплашват ме със съдия-изпълнител", разказа Харалампи Спасов.
Друг работник показа лист с изчисления за плащанията, които трябва незабавно да направи - 200 лева за вода, почти толкова за ток.
"Самотна майка съм, изпращам сина си без пари на училище. Хладилникът у дома е празен отдавна, живеем на свещи, защото токът ни е изключен. Гледам и тежко болен баща", заяви протестираща.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Мирослав Найденов пристигат в Кърджали следобед, за да разговарят с протестиращите. От вчера там е Тотю Младенов.
По повод разрешената вече криза в "Горубсо Мадан" Бойко Борисов обяви пред местните хора, че не е било негова работа да се намесва в разрешаването на проблема, но след като е видял, че хората мизерстват е променил решението си. "Помогнахме на хората, защото няма друга алтернатива в Мадан, няма какво да работят и с какво да изхранват семействата си", каза той.
Премиерът разкри, че се е намесил в преговорите и е повлиял на сключването на сделката между Валентин Захариев и Николай Вълканов за собствеността и концесията на "Горубсо".