Малко след като американският посланик у нас и българският и.ф. главен прокурор направиха съвместно изявление, свързано с криптокралицата Ружа Игнатова, Държавният департамент на САЩ обяви, че в рамките на Програмата за награди за информация във връзка транснационалната организирана престъпност се предлага награда в размер на до 5 млн. долара за информация, която да доведе до ареста и/или до осъждането на германската гражданка от български произход, издирвана в САЩ за участието й в една от най-големите световни схеми за измами в историята. Това се казва в съобщение в сайта на Държавния департамент, цитиран от БТА.

Започвайки приблизително през 2014 г. в България, Игнатова, в качеството си на съосновател на компанията OneCoin Ltd, и други лица са измамили инвеститори от цял свят с милиарди долари. Игнатова популяризира OneCoin като инвестиция в цифрова валута чрез неверни твърдения и представи, за да привлече инвеститори. Смята се, че до 2017 г. OneCoin е измамила жертвите с повече от 4 млрд. долара, обявиха оттам.

На 12 октомври 2017 г. на Игнатова е повдигнато обвинение в съд в Южния съдебен окръг на Ню Йорк. Тя е обвинена в заговор за извършване на онлайн измама, в онлайн измама и в заговор за извършване на пране на пари.

Две седмици след повдигането на обвинението Игнатова отпътува от София, България, за Атина, Гърция, за да избегне арест, и оттогава е в неизвестност.

През февруари 2018 г. е издаден заместващ обвинителен акт, в който Игнатова е обвинена в допълнителни престъпления - заговор за извършване на измама с ценни книжа и измама с ценни книжа. През 2022 г. тя е включена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани бегълци. Германия също е повдигнала наказателно обвинение на Игнатова за ролята й в транснационалната схема за измама.

Днешното предложение за възнаграждение в размер до 5 милиона долара е одобрено от държавния секретар в рамките на Програмата за възнаграждения на информация във връзка за транснационалната организирана престъпност. Програмата е на Държавния департамент и подкрепя усилията на правоприлагащите органи за пресичане на транснационалната престъпност в световен мащаб. Тя подкрепя и усилията за изправяне на бегълци от закона пред правосъдието.

Ако разполагате с информация за Ружа Игнатова, моля, свържете се с ФБР

  • чрез Telegram: @RujaReward,
  • Signal: @RujaReward.01
  • или онлайн на tips.fbi.gov

Ако се намирате извън Съединените щати, можете да посетите и най-близкото посолство или консулство на САЩ. Ако се намирате в Съединените щати, можете да се свържете и с местния офис на ФБР, се казва още в съобщението.

Всички данни за самоличността на човека, предоставил информацията, се пазят в строга тайна. Американски държавни служители и работници нямат право на награди, се допълва в текста.