Необходимо е да бъде развит микс от източници на енергия. Потреблението се увеличава драстично и трябва да осигурим на своите икономики енергията от различни източници. Слънчевата и вятърната не са достатъчни. Такова мнение изказа Беата Дашинска-Мужичка, посланик на президента на Полша и специален пратеник за инициативата "Три морета" по време на участието си в осмата сесия "Ключови приоритети в областта на климата. Пътят пред Европейската зелена сделка" от форума "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организиран от Dir.bg и 3Е News.

Тридневното събитие започна днес и ще продължи до 28 юни в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Това е четвърто издание на най-успешния форум за зелена трансформация.

Сесията бе водена от Сергей Станишев. Министър-председателят на България от 2005 до 2009 г. и член на Европейския парламент модерира осъществената безпрецедентно в България трансатлантическа връзка между САЩ и Европа, в която в онлайн разговор участваха и Джон Кери, държавен секретар на САЩ (2013 - 2017) и специален пратеник на американския президент по въпросите на климата (2021 - 2024), и изпълнителният заместник-председател на ЕК по Европейския зелен пакт Марош Шефчович.

Осъщественият именно в България трансатлантически дебат между САЩ и Европа прави разговора ключов и от глобално значение за Зеления преход.

Модераторът Сергей Станишев попита Дашинска-Музичка относно постигнатите резултати на инициативата "Три морета".

"Наистина въпросът е много сложен и не зная дали мога да отговоря какво сме постигнали. Тринадесет държави участват, от Естония до Гърция. Успяхме да включим трите - мога да ги нарека, основни порти на Балтийско, Черно и Адриатическо море", обясни пратеникът на инициативата.

По думите ѝ енергетиката и парите са центърът на нашата Вселена.

"В инициативата има три отрасла, свързани с тази тема, и когато направим сметка какви са празнотите в инфраструктурата в сравнение със Западна Европа - 600 млрд. евро, това са много пари и то, като имаме предвид какво преживяхме през пандемията от COVID-19", подчерта Беата Дашинска-Музичка.

Тя отбеляза, че "Три морета" има важни сигнали, които са насочени към енергетиката, а освен това е станало ясно колко сме зависими от надеждни и не толкова надеждни партньори.

"Създадохме и фонда "Три морета" за частни инвестиции. Имаме добри резултати, можем да постигнем в този фонд между 12 и 15% възвръщаемост. Вниманието ни е в енергийната инфраструктура - слънчеви панели, локомотиви, центрове за данни", посочи още посланикът на президента на Полша.

Тя открои факта, че е най-важно потреблението на енергията и как да се осигури тя за икономиките от различни източници.

"Атомната енергия е нужна за производството, примерно на стомана, защото там се консумират огромни обеми енергия. Без такива източници няма да е възможно. Зная, че когато се строи АЕЦ, са необходими поне 10 години. Трябва да строим тези централи със слънчеви, вятърни и водородни мощности. Така че всичко трябва да върви успоредно. Но ни е нужен интелигентен преход. Трябва да мислим за обществото и затова всичко трябва да се прави успоредно. Може би след време ще бъде открит ядреният синтез и ще има други възможности. Поколението след нас ще трябва да взима решения за бъдещето, но ние трябва да положим основите", заяви на финала Беата Дашинска-Музичка.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.