В социалните мрежи активно се обсъжда фактът, че от московското летище Внуково днес за Ню Йорк е излетял самолет ИЛ-96-300 "RSD738" (RA-96019) от правителствения авиоотряд на Русия, като проверка сочи, че крайната дестинация на полета е Вашингтон.

Според сайта за проследяване на полети Flightradar24.com самолетът на руския специален авиоотряд в момента е на път към летище JFK в Ню Йорк.

Кой или какво точно има на борда на машината е неизвестно - не е анонсиран никаква визита на руски официални лица в САЩ.

Това се случва часове след като бе съобщено за проведен телефонен разговор между министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов.

През март 2022 г. Съединените щати обявиха, че ще блокират руските самолети да използват цялото вътрешно въздушно пространство на страната в отговор на руската инвазия в Украйна. След забраната обаче Русия получи специално разрешение за полети за превозване на правителствен персонал обратно в Русия.

Миналата година друг самолет Ил-96 от руския правителствен флот е кацал на летищата във Вашингтон и Ню Йорк, за да прибере руски дипломати, на които е било наредено да напуснат САЩ.

Сегашният полет, който се е насочил към Ню Йорк, също може да е на път да вземе персонал, свързан с руското правителство, като например служители на руското посолство или руски дипломати от Обединените нации.

Също така през уикенда бе съобщено, че американските власти са решили да затворят два руски визови центъра - в Ню Йорк и Вашингтон.