Организаторите на конференцията за мир в Украйна, която се състоя по-рано този месец в Швейцария, премахнаха Вселенската патриаршия от списъка на подписалите съвместната декларация, приета в края на срещата, след реакция от Турция, съобщава в. "Хюриет" и БТА

След като в медиите се появиха съобщения, че патриаршията в Истанбул е участвала "със статут на държава" в срещата в Швейцария, на която Турция е била представена от външния си министър Хакан Фидан, говорителят на турското МВнР Йонджу Кечели излезе с изявление. Той посочи, че организаторите на конференцията, Швейцария и Украйна, са били помолени за разяснения във връзка с твърденията, че името на патриаршията в Истанбул е било добавено като страна, подписала съвместната декларация.

Според дипломатически източници след реакцията от Министерството на външните работи организаторите е трябвало да публикуват нов списък без името на патриаршията.

Турските власти не признават икуменически статут на патриаршията и смятат нейния патриарх за глава единствено на гръцката православна общност в Турция съгласно Лозанския мирен договор от 1923 г.

В публикацията на "Хюриет" се посочва още, че Турция е предала на Украйна и Швейцария като организатори на събитието всичките си чувствителни въпроси във връзка с участието в тази среща. Когато обаче те не били взети предвид, турската страна е реагирала незабавно, допълва вестникът.

Така например, министърът на външните работи Хакан Фидан е трябвало да модерира панел за продоволствената сигурност заедно с външния министър на Кения, но ден преди срещата на върха е станало известно, че Израел и Република Кипър (която Анкара не признава - б.ред.) също са били поканени.

Министърът е напуснал заседателната зала веднага след изказването си на основната сесия, без да изслуша ораторите, взели думата след него, и без да участва в други дейности същата вечер. Освен това Фидан е отменил и участието си в дискусията, която е трябвало да води в неделя, и незабавно се е върнал в Турция, казват още източниците, цитирани от "Хюриет".