Троян ще бъде петият необластен град, в който ще бъде открит Национален пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА). Това заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев, след като заедно с кмета на Троян Донка Михайлова подписаха договор за предоставяне от Общината на пространство за разкриване на кореспондентско бюро с Национален пресклуб в града.

Вълчев получи официално ключовете на помещението, в което ще се намира новият пресклуб от кмета на града. Помещението е на ул. "Г. С. Раковски" № 55, в идеалния център на Троян. Предоставянето му за безвъзмездно управление на БТА бе гласувано на сесията на Общинския съвет в Троян през април.

"След като на празника на Монтана - Свети Дух БТА откри Национален пресклуб в града и така вече има кореспондентски бюра - домове на журналистиката във всички областни градове, развитието на кореспондентската мрежа в страната на националната информационна агенция на България, което започва в средата на миналия век, продължава с укрепване в три посоки: времева, териториална и с тематично развитие на работата", каза Вълчев.

Необластните градове с пресклубове на БТА са: Казанлък, Петрич, Самоков и Свищов. Троян ще бъде петият такъв град, допълни той.

"Това е шанс, случващото се в Троян да достига по най-бързия начин до националните медии и Троян да стане една още по популярна за българите, а и не само, туристическа дестинация и център на важни събития", каза кметът Михайлова.

Вълчев посочи, че при вземане на решение къде БТА да отвори постоянни кореспондентски бюра с национални пресклубове или да има само непостоянни кореспонденти (стрингери), се взимат предвид няколко критерия. Единият от тях е населението в общината да е над 15 000 души, прави се оценка на икономическото, туристическото и културно-историческото значение на града, отдалеченост и пътна свързаност с областния център.

"При прилагането на тези критерии, заедно и поотделно, териториалното развитие на кореспондентската мрежа на БТА ще бъде в посока поддържане на постоянни кореспондентски бюра с национални пресклубове в около половината от 20-те български града с над 15 000 души население, които не са областни центрове, а в останалата половина Агенцията ще има само непостоянни кореспонденти. Троян е пример за град, в който има силни аргументи за постоянно присъствие на кореспондент на БТА, по всички посочени по-горе критерии", каза генералният директор на БТА.

Населението на самия град е 17 000 души, но заедно с другите селища в общината и близо до нея е почти два пъти повече. Икономиката на община Троян е водеща не само в Ловешка област, а и с важни за цялата индустрия на България предприятия в сферата на дървообработването, фармацията, електротехниката, текстила и др. Троян, заедно със съседния Орешак, е водещ старопланински туристически център, подчерта Вълчев.

Троян има важно културно и историческо значение, а Троянският манастир е един от трите ставропигиални манастири и духовни центрове на България. Градът е разположен в полите на Стара планина, на повече от 30 километра от областния център Ловеч, каза генералният директор на БТА.

До скоро Троян беше отразяван от кореспондентите за област Ловеч. През годините кореспонденти на БТА в областния град са били Димитър Дичев, Мария Атанасова, Христо Атанасов, Емилия Цанова, Стела Бочева. От 2011 г. кореспондент е Даниела Балабанова. За пръв път в Троян има назначен кореспондент на агенцията - Преслава Иванова, която встъпи в длъжност на 8 април. Тя отговаря за отразяването и на община Априлци.

Вълчев подчерта, че кореспондентите на БТА следят и предават новини не само от политиката, но равностойно отразяват събитията в икономиката, културата, образованието, науката. "От началото на месец юни новият постоянен кореспондент на БТА в Троян има повече от 50 кореспонденции от региона на всякакви теми - над три пъти повече от новините за целия юни през миналата година от кореспондента в Ловеч", каза той.

Кирил Вълчев подчерта ролята на БТА като медиен партньор за популяризирането на културни събития от съответния регион в страната и чужбина - "Аполония" в Созопол, "Бургас и морето" в Бургас, Европейски музикален фестивал в София, "Мартенски музикални дни" в Русе и много други. Като продължение на това беше подписан тристранен договор за медийно сътрудничество между БТА, Община Троян и сдружение с нестопанска цел "Изкуство край реката" във връзка с отразяването на международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the river в с. Дебнево. Фестивалът ще се проведе за шести пореден път, в дните от 31 юли до 3 август.

Новият национален пресклуб ще бъде открит на 14 октомври, когато е празникът на Троян.