Продоволствената сигурност, предизвикателствата пред земеделието, селското стопанство и риболова и как те да бъдат заложени като приоритетни не само в страните от ЕС, но и в програмата на новите ЕП и ЕК бяха акцент в петата сесия "Регионални перспективи за устойчиво производство на храни" от първия ден на най-успешния форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

Тридневното събитие започна днес в столичния София Ивент Център и ще продължи до петък, 28 юни. По време на събитието над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Фокусът на панела беше поставен върху възможностите за постигане на устойчивост на храните в зависимост спецификите на регионите, както и политиките за осигуряване на продоволствена сигурност и просперитет на земеделските стопани при адаптиране към изменението на климата.

Модератор на сесията беше Зинаида Златанова, основател и главен изпълнителен директор на Институт за устойчиво развитие, като в дискусията взеха участие Д-р Георги Тахов, служебен министър на земеделието и храните, Чарлина Вичева, генерален директор на Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" в ЕК, Михаил Думитру, заместник генерален директор на Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони"в ЕК, Янис Балакакис, президент на "АгриБизнес Форум" - Гърция, Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации и Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

Снимка: БТА

"Колкото по-често говорим по тези въпроси, толкова по-добре, защото предстоят важни събития. Ключова е ролята на сектора, когато става дума за продоволствена сигурност. Имаме звезден панел, всеки един има ужасно дълга кариера в земеделието и храните и се надяваме да имат принос за бъдещето", заяви в началото на сесията Зинаида Златанова и даде думата на служебния министър на земеделието д-р Георги Тахов.

От своя страна Тахов отбеляза, че "трябва да работим в посока изравняване на нивата на директните плащания в селското стопанство". Като министър ще ми бъде ключова цел да бъде завършена конвергенцията за директните плащания, подчерта министърът.

"Поддържането на устойчиво производство на храни е именно една от основните философии, залегнала в директивите на ЕС", коментира още Тахов и добави, че ключовата характеристика на хранителните системи е да запазят производството, разпространението и достъпа до храни в разумни граници.

По думите му е от съществено значение да се запази политиката на подпомагане чрез инструментите на директните плащания, които са добре познати и за нашите земеделски производители.

Снимка: БТА

И беше категоричен, че не да се възлагат едни и същи правила и изисквания на държави с различни географски и агроклиматични особености.

"На базата на научени уроци е необходимо ЕС и ЕК да отчитат функцията на селскостопанската политика и всички да работим за сигурността на сектора", каза на финала на речта си д-р Георги Тахов.

След него думата взе генералният директор на Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" в ЕК Чарлина Вичева.

Вичева подчерта, че политиката в областта на риболова има доста сходни цели с тези на Общата селскостопанска политика, с изключение на това, че там няма субсидии, които да подпомагат дохода на опериращите в риболовния сектор. Има инвестиционна помощ. "Но идеята е същата - да се осигури устойчивост на този сектор. Разликата при риболова е, че рибарите са много по-зависими от ресурса, на който разчитат, отколкото земеделските производители", обясни тя.

Снимка: БТА

Говорейки за Черно море, сред предизвикателствата е, че устойчивостта не е гарантирана заради климатичните промени и натиска върху биологичното разнообразие, има свръхексплоатация, нерегламентиран и нелегален улов, липса на сътрудничество.

Според Вичева нашата единствена сила е, че имаме силния глас на ЕС.

За продоволствената сигурност говори заместник генералният директор в Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" в ЕК Михаил Думитру.

Все още няма проблеми с хранителните доставки, но проблем са високите цени на храните, което прави по-труден достъпа до тях от хората. Освен това се увеличават и разходите за отглеждане на продукция, което е проблем за печалбата на фермерите, коментира той.

Снимка: БТА

Според Думитру Общата селскостопанска политика (ОСП) е една от много прецизните политики във времето, но няма как да бъде гарантирана сигурност на хранителната верига без устойчивост. А когато говорим за устойчивост, трябва да се съсредоточим върху нейните три аспекта - икономически, социален и околна среда. Той припомни, че в началото на годината фермерите в цяла Европа протестираха, което наложи преразглеждане на ОСП.

"Критикуват ни, че сме твърде амбициозни, че отиваме твърде далеч. Но има и такива, които смятат, че не сме достатъчно амбициозни. Важно е да сме балансирани", коментира Думитру, цитиран от БТА.

Много правилно темата за сигурността на хранителните вериги стана приоритет отново и се надявам да остане приоритет, заключи Думитру.

След него за продоволствената индустрия говори и Янис Балакакис - президент на "АгриБизнес Форум".

"Без да бъда провокативен, искам да кажа, че трябва да вземем няколко цифри предвид. Продоволствената индустрия е на второ място - наема 40% от работната сила. Почти 40% от гръцките производители представа си нямат от КОП и че бъдещият КОП ще им повлияе по някакъв начин", коментира Балакакис.

Снимка: Булфото

За да постигнем нашите цели до 2030 година, бъдещият състав на ЕК трябва да преодолее една бездна от 3 трилиона на година. Трябва да отбележим, че обществата в ЕС не се чувстват толкова уверени, както в предишни времена, отбеляза още бизнесменът.

По думите му КОП ще бъде повлиян от Зелената сделка по редица важни начини. "Тя е въпрос на икономическа организация и осъвременяване, а не на екологична. Сега имаме и нова тема - въоръжаването, и трябва да търсим начин да открием баланс как да бъдем устойчиви в тези времена", добави Янис Балакакис.

Своето мнение относно устойчивото селско стопанство сподели и Светлана Боянова - председател на Института за агростратегии и иновации. Тя отбеляза 7 фактора, от които зависи неговото развитие: политическа подкрепа, работна ръка и финансови облекчения, обединен бранш, финансиране, пазари, нов подход на Зелена сделка, иновации.

"Тази година позицията на фермера беше много ясно заявена пред Европа и те признаха, че това трябва да бъде стратегически отрасъл в програмата на ЕП", заяви Боянова и продължи:

"Има с повече от 50% намаляване на заетостта в сектора. Това е сериозен проблем и трябва да се работи във взаимодействие с правителството. Може да се помисли и за ангажиране на общините. Обединеният бранш винаги ще бъде стожер за българските земеделски производители каквато и да е политическата обстановка в страната. Бихме искали всички инструменти на ЕС да подпомагат земеделието. На национално ниво сблъсъкът е много тежък, когато говорим за пари. Трябва в бюджета да има ангажираност и всичко да се случва година за година, да имаме програма за постигане на резултати.

Снимка: БТА

След нея Симеон Караколев - съпредседател на НОКА обясни, че според него Зелената сделка е един прибързан акт.

Снимка: Булфото

"Някой решава нещо, незнайно къде и как и после го свежда до знанието на тези, които трябва да го изпълняват. Това е без обществени реакции, без проучване, без оценка, оскъпява производството на суровини, храна, затруднява производството. Много от животновъдите фалираха. В момента най-големият удар е поет от земеделската индустрия. Всички кризи ги поема звеното долу - на производителя. Ще трябват регулации, които да разпределят тежестта в сектора", отбеляза Караколев.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.