Прокуратурата на Република България и посланикът на САЩ у нас направиха съвместно изявление в Съдебната палата в София. То е свързано с провеждащо се съвместно криминално разследване и издирването на криптокралицата Ружа Игнатова. От изявлението стана ясно, че САЩ обявяват награда на стойност до $5 милиона за информация, водеща до ареста на създателката на финансовата пирамида One Coin ("Уанкойн").

В брифинга участваха и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, Н.Пр. Кенет Мертен - посланик на САЩ в България, Пламен Тончев - председател на ДАНС, както и представители от офиса на ФБР в София и от централата на федералното бюро за разследване във Вашингтон.

Те обявиха подробности и новини от съвместното разследване на българската на прокуратура и ФБР, свързано с мащабната финансова схема и пране на пари, ръководена от Ружа Игнатова.

От брифинга стана ясно, че срещу нея има разследване в САЩ, а от родната прокуратура и служби за сигурност работят съвместно с тях и провеждат паралелно разследване в България.

"Това, което предстои в България е да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова, което, освен наказателно, ще ни позволи да предприемам необходимите действия по стартиране на процедура за конфискация на незаконно придобитото от нея имущество със средства, получени по престъпен начин от ръководената от нея финансова пирамида "One Coin"", заяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

"За съжаление има и други български граждани, които извършват престъпления, и с колегите от САЩ работим и по тези случаи", заяви Борислав Сарафов. Той благодари на посланик Мертен за подкрепата на САЩ и ФБР за реформирането и подобряването на капацитета на българската прокуратура. 

"Днес правителството на САЩ обявява нова награда на стойност до 5 милиона долара за информация, водеща до арест и осъдителна присъда на германската гражданка от български произход Ружа Игнатова", заяви на свой ред американският посланик Кенет Мертен.

"Г-жа Игнатова се издирва в САЩ и Германия за нейното участие в една от най-широкомащабните схеми за измами в историята. Схема, при която от жертвите са били отнети чрез измама над 4 млрд. щатски долара", обясни той.

По думите му две седмици, след като й е повдигнато обвинение през октомври 2017 г. тя отпътува от София към Атина, за да избегне арест. От този момент тя се укрива от правосъдието. "През 2022 г. тя беше добавена в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани бегълци, укриващи се от правосъдието. По-късно днес ще дадем изявление за медиите, в което ще обясним как гражданите, които искат да помогнат и имат информация за нея, ще могат да го направят. САЩ цени високо партньорството с Прокуратурата на България и службите за сигурност", добави Кенет Мертен.

Посланикът на САЩ заяви още, че САЩ високо ценят партньорството с българските прокуратурата и правоприлагащи служби, "за да изправим Ружа Игнатова пред правосъдието".

Шефът на ДАНС Пламен Тончев припомни за дейността на криптокралицата, а именно това, че "One coin" е собственост на госпожа Игнатова и представлява финансова измама на принципа на пирамида, с главна дейност в Близкия изток".

По-късно днес родните власти ще направят изявление за медиите с допълнителни подробности как гражданите да подадат сигнали и информация, които да доведат до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова.