Отдел "Пътна полиция"- Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) е изпратил на 25 юни сигнално писмо до кмета на Васил Терзиев, с което го уведомява, че положените нова маркировка, пътни знаци и преградни съоръжения по булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", и ул. "Проф. Фритьоф Нансен" не са изградени съгласно действащото законодателство в Република България и не отговарят на реда и условията за организация на движението по пътищата, отворени за обществено ползване. Това съобщават от МВР относно постъпили запитвания от медии и от неправителствени организации.

В писмото се изисква в кратки срокове столичният отдел "Пътна полиция" да бъде уведомен за предприетите действия. В заключение се посочва, че ако не се получи отговор за предприети действия, отдел "Пътна полиция" ще приложи правомощията си съгласно Закона за движение по пътищата.

Ден преди това - на 24 юни, е изпратено разпореждане до заместник-кмета на Столична община (СО) Илиян Павлов да изпълни Определение на Върховния административен съд (ВАС), като преустанови въвеждането на нова организация на движение по булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", и ул. "Проф. Фритьоф Нансен". В разпореждането също се посочват задължителни за изпълнението действия. Едно от тях - със срок до 27 юни, касае обезопасяване на участъците по посоченото трасе, предава БТА.

Столичната община да прекрати новата организация на движение по бул."Витоша", бул."Патриарх Евтимий" и ул."Проф. Фритьоф Нансен", постанови окончателно ВАС, съобщиха от пресцентъра на институцията на 20 юни. ВАС остави в сила разпореждане на Административен съд София-град, в което се посочва, че трябва да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столичната община, разпоредени от заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов, по въвеждане на нова постоянна организация на движението в София по бул. "Витоша", бул."Патриарх Евтимий" и ул."Проф. Фритьоф Нансен", чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.