Бойко Борисов покани президента Румен Радев на строежа на "Балкански поток", за да види какво прави "провалената държава".

"Нека президентът Радев да дойде на "Балкански поток" да види "провалената държава" какво прави! Той и други български политици да видят хилядите работници, хилядите машини, да стъпят тук - в прахта и калта, да се запознаят с технологичния процес. Важно е и нашите сънародници да знаят какви усилия са били нужни за реализирането на проекта, защото съвсем скоро всичко ще е под земята. А България ще доставя газ във всички посоки: Север - Юг и Изток - Запад. Едновременно с това ще обезпечаваме и Азия, и Европа.Тука да ги посети президентът Радев, за да види "провалената държава" какво прави", обяви Борисов, който продължава с инспекцията на строежа, но вече по земя, возейки гостите от Саудитска Арабия.

След като ги запозна с проекта от въздуха, премиерът заедно със заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител "Аркад" обикалят по пътищата.

"Балкански поток" е символ на нашето дългогодишно парньорство със Саудитска Арабия. Доказателство е, че дори на националния си празник представители на саудитското правителство и на фирмата-изпълнител са в България. Всички тръби вече са разнесени по трасето - 474 км. От тях са заварени 473,47 км. В момента се провеждат хидравлични изпитания на газопровода, като вече са изпитани 266 км. В района на Станцията за очистване на газопровода във Великотърновско падна още една от лъжите на нашите опоненти - че минаващата през българска територия газ не е чиста", каза Борисов.

"След като приключи работата по "Балкански поток", пътищата ще бъдат асфалтирани, за да се подобри въздуха в региона", каза Борисов. Той поговори и с работник на строежа, който сподели, че е доволен от работата и му плащат редовно.

"От 16 държави имаме работници. Сега сме в средата на България, обясни Борисов на гостите. - Понеже нямаше какво да излъжат, накрая казаха, че компанията не е от Саудитска Арабия, а е руска."

"Уверявам, че компанията е от Саудитска Арабия, защото аз съм неин собственик", отговори заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун.

Той разкри още, че освен тръбите е помислено и за младото поколение, защото по трасето е прокаран оптичен кабел, който ще свързва Европа с Азия и така ще има още по-високоскоростен интернет.