"Полицейски служител от СДВР е ранен в главата, след като е ударен от хвърлен камък при провеждане на полицейска операция за гарантиране на обществения ред по време на незаконни протестни действия на 22 септември в района на сградата на Народно събрание - 1. На други двама служители - също от структурата на СДВР, е оказана медицинска помощ, след като са получили по-леки наранявания при опит на група агресивно протестиращи лица да пробият полицейски кордон за охрана на българския парламент, чиято сграда е част от критичната инфраструктура на Република България". Това се казва в официално съобщение на пресцентъра на МВР след вчерашното трето "Велико народно въстание", при което се стигна до сблъсъци.

"Напрежението възникна около 22 часа. Някои от организаторите на нерегламентираните протестни действия проявиха вербална агресия спрямо служителите на реда като през мегафони крещяха от много близко разстояние в техните лица. Неголеми групи провокатори с профил и хулиганско поведение на лица, свързани с ултраси на футболни клубове, замеряха полицаите с камъни, пиротехнически изделия и бутилки, пълни с течност. От втори и трети ред те се опитваха да изтласкат напред други протестиращи граждани и така да предизвикат сблъсъци със служителите на реда. Столичната полиция продължава работа по установяване самоличността на провокаторите като на следващ етап предстои да бъдат предприети и съответните правоохранителни мерки спрямо агресивните и хулигански прояви на тези лица", се казва още в съобщението.

В него се уточнява, че по-рано заради открити забранени предмети при проверка на един от изградените контролни пунктове, мъж не е бил допуснат до протестното мероприятие на площад "Независимост" в София. Други две лица са отведени в столично районно полицейско управление - мъж за установяване на самоличност, и жена - за неизпълнение на полицейско разпореждане. Малко по-късно те са освободени.

"Столичната полиция отново призовава участниците в протестни прояви да спазват разпоредбите на българските закони и да изпълняват разпорежданията на полицейските служители, които се грижат за живота и здравето на всички граждани", завършва официалната позиция.

Снимка: "Булфото"