Министър-председателят Бойко Борисов се качи на хеликоптер за поредна инспекция. С него на борда са заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия - Аабед Абдулах Алсаадун, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител Аркад об. Премиерът инспектира строителството на "Балкански поток" и обяви, че в момента на терен работят над 1400 тежки машини.

"480 километра е трасето, като по-голямата част от тръбите се поставят под земята. 2000 работници са на терен", обяви Борисов.

"Навсякъде заварките са направени, по цялото трасе. Виждате какво огромно съоръжение е, където ще може да пренасяме азерски, втечнен, руски и др. България не е равна, но затова има мощни помпени станции, които помагат за пренасянето на газа", каза още Борисов.

"Пускаме ги тръбите и със специална техника ги изтегляме. Оставихме селскостопанските производители да приберат реколтата", обясни премиерът.

Снимка: фейсбук

Проектът навлиза във финалната си фаза. На територията на страната са налични всички необходими тръби за обекта и те са разнесени по трасето - над 474 км. На терен се трудят над 2500 работници от различни страни. Наистина огромен проект, в чието изпълнение са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. С реализацията на 'Балкански поток" България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки, посочи Борисов пред своя гост.

Снимка: фейсбук