Над 17 кг хероин на стойност 1,130 млн. лева са задържани на ГКПП Капитан Андреево. Това съобщиха от съвместна пресконференция зам.-окръжният прокурор на Хасково Делчо Лавчев, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов, директорът на ОД на МВР - Хасково ст. комисар Ангел Цанков и представители на "Гранична полиция" и служба БОП.

Пратката е задържана на 26 юли. Служители на митницата открили дрогата при проверка на лек автомобил с 44-годишен британски гражданин от иракски произход, каза Делчо Лавчев. По негови думи високорисковото вещество с бруто тегло 17, 356 кг е било намерено в двойно дъно на хладилна чанта при щателната инспекция на превозното средство.

Вижте снимки >>

Хасковската окръжна прокуратура образува незабавно досъдебно производство, предполагаемият извършител е задържан и привлечен за обвиняем, извършени са много процесуални действия.

Задържаха над 17 кг хероин на ГКПП „Капитан Андреево“

Снимка: Bulphoto

При разпит на трафиканта става ясно, че има и втори участник в международния канал за трафик. Задействана е била служба БОП, чийто служители са задържали до хотел в Хасково предполагаем помагач и подбудител на наркотрафика, каза Лавчев. Той допълни, че става дума за 37-годишен ирански гражданин. Той бил подмамен от разследващите, за да се срещне с трафиканта.

Лавчев обобщи, че след внесеното искане от държавното обвинение Окръжният съд в Хасково е определил мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо двете лица, като се очаква издирване на още замесени в случая.

Законът предвижда наказание от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лева при доказване на вина в съда.

Случаят е изключително позитивен и илюстрира добрата координация на службите под ръководството на прокуратурата, оцени директорът на Агенция "Митници" Георги Костов. Той отбеляза професионализма на работещите на терен митнически служители, тяхната идентификация на автомобила като рисков, високия им професионализъм при проверката, и бързите действия. Използван бе голям арсенал от оперативни способи и методи, обобщи Костов.

Той припомни, че това е трети подобен случай в последните 4 месеца, в който се стига до разкриването на извършител на по-високо ниво на веригата, като общото количество на задържания хероин при тях е 312 килограма.

Костов добави още, че разкриването на контрабандата на наркотици на натоварения пункт Капитан Андреево е от изключително значение за имиджа на митниците като така тази дейност става еталон за добра практика.