Журналистът Димитър Стоянов е заявил пред колегите от Пето РПУ, че ще дойде да даде обяснения, след като се освидетелства в "Пирогов". Доста време се е забавил и след направената справка, че такова лице не е било прегледано до момента, колегите са се насочили към спешната болница, за да проверят на място дали има такъв пациент. След намесата на служителите на СДВР лицето е установено и му е дадена възможността да се освидетелства при дежурен лекар в "Пирогов" и след това е задържано. Това заяви на брифинг пред журналисти директорът на Столичната дирекция на полицията Любомир Николов по казуса с обвиненията в хулиганство и закана с убийство, повдигнати на журналиста от BIRD.BG Димитър Стоянов.

По думите на комисар Николов това е рутинен случай, който се наблюдава доста често и винаги процедурата е една и съща. Според шефа на СДВР забавянето на журналиста е повече от 4 часа.

Любомир Николов посочи, че конфликтът между Димитър Стоянов и служителя на НАП е възникнал във връзка с паркомясто на улица "Васил Петлешков". Сигналът е подаден в 18 часа в понеделник в Пето РПУ. Образувано е досъдебно производство по неотложност. В хода му е установено, че Стоянов се заканил с убийство на 40-годишния П.Л., като е насочил боен пистолет към главата му. 

По случая са разпитани двама свидетели. Директорът на СДВР уточни, че срещу 40-годишния служител на НАП няма до момента подадени сигнали за други случаи на агресия.

Пистолетът на журналиста е законен, има разрешително за него. Оръжието е иззето, допълниха от полицията. 

С нова позиция по случая излезе и директорът на НАП Румен Спецов. 

"Истината би трябвало да е оръжието на журналистите, а след инцидента в София със служителя на НАП и Димитър Стоянов, вместо истина, има недопустима спекулация и изкривяване на фактите. Това се вижда ясно от пълния запис, който беше разпространен в медиите", категоричен е шефът на приходната агенция. 

По думите му служителят на НАП е станал жертва на брутална агресия и арогантност, демонстрирана на улицата от страна на Димитър Стоянов.

"Не се интересувам кой и защо изкривява фактите, но няма да позволя НАП да бъде въвличана в чужди сценарии за "изчистване" на нечий имидж. В Агенцията работят честни и достойни хора, които заслужават уважение за работата и усилията, които полагат ежедневно в интерес на обществото. Истинските журналисти не подменят истината, за да я направят удобна за лични или чужди интереси. Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба и не нападат хора. Оръжието на журналиста е истината. Това е и моето оръжие. Заявявам, че няма да толерирам по никакъв начин замесването на името на НАП в определени медийни публикации с цел обслужване на политически или бизнес поръчки. От нашата работа зависят приходите в държавния бюджет, а без приходи, няма държава. НАП и служителите ѝ не бива и няма да бъдат инструмент за ничие влияние и натиск. Обществото и нашите служители могат да бъдат спокойни, че всеки ден, в който съм изпълнителен директор на НАП, ще защитавам тях и интересите на държавата", категоричен е Румен Спецов.